Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Torrent lamenta que part de l’independentisme hagi aprofitat la repressió per “erosionar el soci de viatge”

ACN Barcelona.-El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha lamentat aquest dimarts que part de l’independentisme hagi aprofitat la repressió per “erosionar el soci de viatge”. Torrent ho ha […]

Agències 08/09/2020

ACN Barcelona.-El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha lamentat aquest dimarts que part de l’independentisme hagi aprofitat la repressió per “erosionar el soci de viatge”. Torrent ho ha dit en el marc d’una entrevista a TV3 quan es commemoren 40 anys de la recuperació democràtica de la cambra catalana després de la dictadura franquista. El màxim responsable de la institució ha apostat per aparcar les diferències entre sobiranistes i buscar els consensos, conscient que en una pròxima legislatura és molt probable que les diferents forces s’hagin de tornar a entendre. “Hem de buscar objectius comuns, com per exemple ser més del 50%”, una condició “suficient” però sí “necessària” per forçar el govern espanyol a dialogar.

Durant l’entrevista Torrent ha esquivat les crítiques per l’actitud obedient que ha tingut la mesa que comana amb l’Estat. Al contrari, el president del Parlament ha afirmat que durant el seu mandat s’ha “respectat la llibertat d’expressió”, i ha subratllat que els diputats han pogut “parlar de tot”. Però de l’altre cantó ha considerat que no té “cap sentit” que sigui el mateix moviment independentista el que afebleixi les institucions.Pel que fa al futur, Torrent ha recordat que Esquerra Republicana de Catalunya acaba d’anunciar la seva proposta en el llibre ‘Tornarem a vèncer (i com ho farem)’ d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, i ha demanat a la resta de formacions independentistes que presentin la seva proposta.A més curt termini, s’ha mostrat “segur” que els votants independentistes demanen que ERC i JxC es posin d’acord en com es transita el final de la legislatura, pendent de si el president Quim Torra proposa una data per a les eleccions o si se li avança el Tribunal Suprem inhabilitant-lo. “Reclamo que no improvisem i no anem a una política de fets consumats”, ha dit Torrent.En tot cas, Torrent ha reiterat que el model que defensa el seu partit, la república independent catalana, és el millor, des del seu punt de vista, per atendre les necessitats de la ciutadania. I ha apel·lat als “demòcrates honestos espanyols” a “afrontar les pròpies contradiccions” i a seure en una taula de diàleg per posar aquest tema al centre del debat. Un tema que hauria de passar, al seu parer, per l’alliberament dels presos i el retorn dels exiliats com a peça imprescindible de la resolució del conflicte. Torrent, que també ha defensat el referèndum acordat com la millor eina per discernir la qüestió, ha criticat que “l’autoanomenat govern més progressiu de la història” estigui “acomplexat” per la dreta i l’extrema dreta i no tingui “coratge polític” per entomar la qüestió.