Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Torrent: “El Parlament necessita que es posi fi a la judicialització que el tenalla”

ACN Barcelona.-El president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat aquest dilluns que la cambra necessita que es “posi fi” a la judicialització que el “tenalla”. Durant l’acte central dels 40 […]

Agències 07/09/2020

ACN Barcelona.-El president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat aquest dilluns que la cambra necessita que es “posi fi” a la judicialització que el “tenalla”. Durant l’acte central dels 40 anys del restabliment del Parlament, Torrent ha demanat resoldre “democràticament” i “pacíficament” el conflicte polític que Catalunya té amb l’Estat perquè està “enquistat” des de la sentència de l’Estatut. El republicà ha lamentat que la judicialització suposi “desvirtuar” la institució del Parlament i fer-la menys “útil” per a la ciutadania. Ha criticat que es “condicioni” l’activitat parlamentària i es limiti la capacitat dels diputats. Torrent ha expressat dolor per les persones que són a la presó o a l’exili “per una causa política” en referència a l’1-O.

Durant el discurs de cloenda de l’acte, Torrent ha lamentat que l’evolució de les dinàmiques comunicatives hagin portat que es fomenti el llenguatge més immediat i curt transmès per les xarxes socials i que això porti a “empobrir-se” el discurs fonamental i amb “matisos”. “Es multipliquen les frases enginyoses i s’allunya el discurs. Es generen escenaris de bons i dolents i la política es banalitza. La principal víctima n’és el treball parlamentari que queda soterrat per culpa de polèmiques estèrils”, ha analitzat. Per això ha dit que cal apostar per la política i no deixar-se endur per la “notícia del dia”. Ha argumentat que el país necessita abordar “nombrosos reptes” i que, per poder-ho fer, cal “escapar de la immediatesa permanent”. Torrent ha acabat el discurs fent una crida a la pluralitat i al respecte pels qui pensen diferent. S’ha referit a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i ha dit que cal més “empatia”. “L’odi és l’enemic de la política”, ha sentenciat. L’acte institucional de reconeixement dels exdiputats del Parlament amb motiu de la commemoració del quarantè aniversari del restabliment de la cambra catalana ha comptat amb les intervencions dels exdiputats Concepció Ferrer, Francesc Codina, Dolors Montserrat, Manuela de Madre i Ernest Benach. Els cinc exdiputats han recordat experiències del seu pas per la cambra catalana i, en concret Ferrer i Codina han repassat el què va suposar la constitució i habilitació del Parlament l’any 1980. Per la seva banda, l’exdiputada del PPC Dolors Montserrat ha emplaçat la cambra a recuperar el “prestigi” que tenia el Parlament a tot Catalunya i a Espanya.Qui va ser la primera dona que va ser presidenta d’un grup parlamentari ha demanat un “esforç” als actuals diputats per mantenir el respecte entre ells. “Els polítics no hauríem de caure en la crispació. Desacredita i allunya de la gent”, ha apuntat. “Cal recuperar la política útil per la ciutadania, escoltar i fer territori”, ha recomanat. Al seu torn, l’expresident del Parlament Ernest Benach ha lamentat l’empresonament de Carme Forcadell en creure que no va cometre cap delicte sinó que va “respectar” els drets dels diputats. Benach ha dit que cal “valentia” i recuperar el “respecte” per la política. “Vénen temps complicats i cal estar a l’alçada. El Parlament ha de saber com afrontar els reptes”, ha apuntat. A l’acte institucional hi ha assistit exdiputats com Montserrat Tura (PSC), David Fernández (CUP), Daniel Cirera (PPC), Xavier García Albiol (PPC), Alberto Fernández Díaz (PPC), Joan Josep Nuet (Catalunya sí que es pot), els expresidents del Parlament Joan Rigol i Núria de Gispert o el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé.