Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

Torrent defensa “l’aposta clara” per l’ocupació dels pressupostos, que destinen un rècord històric de finançament al SOC

ACN Barcelona – Les polítiques de foment de l’ocupació rebran 707 milions d’euros dels pressupostos, una mostra que els comptes són “una aposta clara pel treball digne i de qualitat”, […]

Agències 02/02/2023

ACN Barcelona – Les polítiques de foment de l’ocupació rebran 707 milions d’euros dels pressupostos, una mostra que els comptes són “una aposta clara pel treball digne i de qualitat”, ha assegurat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en comissió parlamentària. El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) rebrà 586 milions per reforçar el món del treball (+20%), la dotació més gran de la història de l’ens, que en els darrers 10 anys disposava, de mitjana, menys de 400 milions anuals. D’aquests recursos, 215 milions es destinaran a programes per millorar la bretxa de gènere, siguin adreçats de forma específica o que es concediran amb prioritat a dones.

Per Torrent, els comptes “reforcen el teixit productiu” contra les amenaces com els reptes energètics o a la crisi de preus. “Ens cal completar la recuperació econòmica després de l’impacte de la crisi de la covid i les crisis sobrevingudes”, ha assegurat Torrent. El Departament que dirigeix rebrà 1.472,2 milions d’euros de pressupost, un 17,5% més que el 2022. Els dos grans pilars dels comptes de la conselleria són el foment de l’ocupació i les polítiques industrials.

El Departament transferirà 56,4 milions al Consorci de Formació Contínua de Catalunya i destinarà 25 milions d’euros a la formació professional dual.

Pel que fa a la indústria, concentra un 75% més de pressupost, fins als 219,9 milions d’euros. D’aquests 91,1 milions es transfereixen a Acció, l’agència de la competitivitat del Govern mentre que 23 milions seran per ajuts directes a projectes de reindustrialització o relocalització.

Pel que fa a les polítiques de Turisme, el Departament destinarà 108,5 milions d’euros, un 45,2% més que el 2022. Com a novetat, els comptes inclouen una partida de suport al turisme sostenible de 26,3 milions d’euros.

Amb relació a les Polítiques Digitals, recentment assumides per la conselleria després de la sortida de Junts del Govern, els comptes inclouen 4,5 milions per l’Estratègia New Space i 3,1 milions d’euros al Projecte Aina, impulsat en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center.

En els nous comptes també destinen 30 milions d’euros a reforçar la competitivitat del teixit comercial de proximitat i 15,7 milions a reforçar els drets de les persones consumidores. “El darrer dels propòsits és crear llocs de treball i oportunitats de futur”, ha dit.

Preguntat pel PSC, Torrent ha argumentat que la reducció del 2% del finançament del programa d’ajuts a la igualtat d’oportunitats s’explica per la disminució de l’aportació de fons del mecanisme de recuperació i resiliència i no pels recursos propis del Govern.

<strong>Suport del PSC i els comuns</strong>

El PSC, que donarà llum verda als comptes, ha assegurat que es tracta d’un pressupost “de mínims per posar en marxa el país”. Pol Gilbert, diputat socialista, ha remarcat l’impacte que tindran les grans infraestructures com la B-40, el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport. De la mateixa manera, els comuns, que també donaran suport als comptes, han fet una valoració “positiva” de les partides d’Empresa i Treball. En concret, Joan Carles Gallego, d’En Comú Podem ha valorat “l’esforç important” amb el Pacte Nacional per la Indústria (PNI) i en les polítiques actives d’ocupació.

<strong>Enganxada entre Torrent i Canadell</strong>

D’altra banda, la resta de grups ha carregat contra Torrent per no aprofitar l’oportunitat de preparar Catalunya per superar els reptes actuals. Joan Canadell, representant de Junts per Catalunya, ha lamentat que amb els comptes “allunyen encara més la independència de Catalunya” i, alhora, no és competitiu perquè “no redueix gens la fiscalitat”. “No és un bon pressupost per les empreses”, ha lamentat.

En aquest punt, Torrent ha replicat que Canadell defensa els mateixos postulats que el govern del PP a la Comunitat de Madrid. “El seu model és el d'(Isabel Díaz) Ayuso”, ha retret el conseller.

<strong>Crítiques de l’oposició</strong>

D’altra banda, la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha lamentat que les polítiques del Govern no canviïn de rumb i que s’hagin inclòs macroprojectes que “trinxen el territori”. “El quart cinturó, el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport són polítiques del segle XXI?”, ha preguntat la cupaire.

Al seu torn, Joan Garcia, de Ciutadans (Cs), ha dit que els comptes com “una oportunitat perduda” i la diputada de l’extrema dreta de Vox, Isabel Lázaro, ha criticat el “pacte infame” entre el PSC i ERC pels pressupostos.