Divendres, 22 d'octubre de 2021 - Edició 1184
La República

Torra: “Si l’assassinat de Companys no va significar la renúncia dels anhels de llibertat tampoc renunciarem ara”

ACN Barcelona.-“Que l’Estat perdi tota esperança. Si l’assassinat de Companys no va significar la renúncia dels anhels de llibertat, tampoc ara, i menys que mai, no renunciarem”. El 131è president […]

Avatar
Agències 15/10/2020

ACN Barcelona.-“Que l’Estat perdi tota esperança. Si l’assassinat de Companys no va significar la renúncia dels anhels de llibertat, tampoc ara, i menys que mai, no renunciarem”. El 131è president de la Generalitat, Quim Torra, ha homenatjat l’expresident afusellat avui fa 80 anys, en l’acte on el Govern ha instaurat una llamborda Stolpersteine davant la façana de la Generalitat. La consellera Meritxell Budó ha asseverat que Catalunya “no defallirà”, malgrat la “represàlia i les amenaces” de l’Estat, i ha posat com a exemple la pròpia inhabilitació de Torra. Per la portaveu del Govern, la col·locació de la llamborda és una “mostra més” de la voluntat col·lectiva de mantenir “viu” el record de Companys.

Torra també ha lamentat que Espanya encara no hagi assumit la responsabilitat de l’assassinat de Companys. El president inhabilitat ha instat el govern espanyol a demanar perdó, en nom de l’Estat, a la família de l’expresident afusellat, al poble de Catalunya, i als milers de catalans morts a l’exili i als camps nazis o a presons.”No hi pot haver superació dels fets sense reparació. La ferida estarà oberta fins que l’Estat assumeixi el gest de reparació col·lectiva, que després de la suposada Transició encara segueix pendent”, ha conclòs Torra.La presidenta de l’associació d’amistat entre Colònia i Barcelona, Heike Keilhofer, ha subratllat que l’acte d’aquest dijous ha servit per “tancar un cercle”: “Companys va fugir de la Generalitat i va ser capturat pels alemanys i extradit a Espanya per ser afusellat. Gràcies al projecte Stolpersteine, ara Companys torna a l’entrada de Palau per donar vida a la memòria històrica”. Keilhofer ha lamentat que “massa poques persones” a Alemanya saben que els feixistes van guanyar la guerra a Espanya amb el suport del dictador germànic, Adolf Hitler. També hi ha intervingut l’historiador i professor d’història del periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Josep Maria Figueres.Abans dels parlaments institucionals, la presidenta de l’associació d’amistat entre Colònia i Barcelona ha lliurat a Mariona Companys -familiar de l’expresident- la llamborda Stolpersteine. Ella mateixa l’ha col·locat al terra davant de la façana del Palau de la Generalitat, al costat de Torra, les conselleres Budó i Ester Capella, i el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa. Estava previst que també hi assistís el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, però no hi ha pogut assistir en estar en un altre acte al Parlament.En acabar l’acte de la llamborda, els assistents han cantat ‘Els segadors’. A fora s’hi han aplegat unes desenes de persones que han cridat ‘visca la república catalana i el president Companys’. A dins de Palau, el Govern ha lliurat a Mariona Companys el document que acredita la nul·litat del judici polític del franquisme del president Companys.