Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Torra preveu que el confinament es prolongui i augura un “cicle llarg” de crisi social i econòmica

ACN Barcelona.-El president de la Generalitat, Quim Torra, creu que el confinament s’allargarà. En una entrevista a SER Catalunya aquest dimecres al matí, ha deixat en mans dels científics la […]

Avatar
Agències 02/04/2020

ACN Barcelona.-El president de la Generalitat, Quim Torra, creu que el confinament s’allargarà. En una entrevista a SER Catalunya aquest dimecres al matí, ha deixat en mans dels científics la fi d’aquesta mesura, en afirmar que s’allargarà “fins que els experts diguin que ja no cal”. Torra també ha augurat un “cicle llarg” de crisi social i econòmica, derivada per la situació d’emergència pel coronavirus. El president ha demanat ajuda a l’exèrcit espanyol i a qualsevol metge que pugui anar a Catalunya per fer “feina útil i humanitària”. Torra també considera que les mesures de la Moncloa amb el confinament total encara són “insuficients”, i ha insistit que les administracions han d’assumir el cost de la crisi, en comptes de la ciutadania i les empreses.

“Som davant d’un cicle llarg de crisi econòmica i social”, ha advertit Torra, que també ha opinat que caldrà allargar el confinament, en una decisió que diu que “no és política” sinó dels experts. El president ha defensat que la seva “obligació” és contemplar tots els escenaris i actuar amb la “màxima transparència”. “El pitjor que podem fer és no explicar on som, perquè no ens en sortirem i no s’entendran les decisions”, ha insistit. Per això ha apuntat que un dels escenaris amb què es treballa -però no l’únic- és que el pic de contagis no arribi fins passat Sant Jordi, tal com va exposar durant la compareixença telemàtica al Parlament de dimecres passat.Torra considera que tant la Generalitat com l’Estat i els ajuntaments tenen el “deure inexcusable” de carregar-se el cost de la crisi i, per tots el mitjans, no fer-la assumir a les persones ni les empreses. El cap de l’executiu també ha dibuixat que a l’emergència social i econòmica s’hi afegirà un replantejament de “certs valors”, perquè la crisi provoca una “ferida a l’ànima” de molta gent que ha perdut famílies. “Moralment és un impacte enorme”, ha afegit Torra, que ha reiterat que de la crisi econòmica i social en caldrà fer una reflexió “molt profunda”.”El món d’ahir va acabar amb el primer cas de coronavirus al món”, ha continuat el president de la Generalitat, que espera que de la crisi en surti una societat “més solidària i empoderada, amb una democràcia més profunda”. Caldrà veure, segons Torra, si la ciutadania es torna “més individualista i amb més pors”, i per això ha fet una crida a recuperar els valors europeus de l’humanisme, la solidaritat i la fraternitat: “Serà més necessari que mai”.Més radicalitatTorra ha demanat “més radicalitat i duresa” en les mesures contra la covid-19 per concentrar temps i esforços, i escurçar així el temps del confinament. El president del Govern considera que les decisions de l’executiu de Pedro Sánchez encara són “insuficients” tot i el confinament total, i ha demanat un “esforç extra” a l’Estat per aportar una cobertura universal als treballadors, una renda mínima, suspendre de manera total els impostos i les quotes dels autònoms. A més, el president ha demanat a Sánchez dos o tres punts de marge de dèficit per afrontar la crisi.”La crisi l’hem de pagar les administracions, i la Generalitat ens endeutarem fins on calgui”, ha afirmat. Torra creu que no es poden posar només “pedaços” com ha dit que està fent Itàlia, i que cal “la màxima radicalitat” en aquesta situació “complicada”.