Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Torra acusa l’Estat de “tancar en fals” el registre de morts per covid-19 i d’aplicar “un 155 camuflat”

ACN Barcelona.-El president de la Generalitat, Quim Torra, ha acusat l’Estat de “tancar en fals” el registre de morts per la covid-19, i d’aplicar “un 155 camuflat”. Durant el ple […]

Avatar
Agències 01/07/2020

ACN Barcelona.-El president de la Generalitat, Quim Torra, ha acusat l’Estat de “tancar en fals” el registre de morts per la covid-19, i d’aplicar “un 155 camuflat”. Durant el ple monogràfic d’aquest dimecres al Parlament, el cap del Govern ha carregat contra la Moncloa per la gestió de la crisi sanitària: “Tan difícil era despenjar el telèfon i dialogar?”, ha preguntat amb retòrica. Torra també ha advertit que la “factura del coronavirus” no pot ser un increment del deute, i que el govern espanyol no pot deixar Catalunya “a la intempèrie”. En aquesta línia, ha xifrat en 30.000 milions el cost de la pandèmia, i ha conclòs que l’estat d’alarma ha demostrat que a Catalunya “li cal un estat propi”.

Per altra banda, Torra enviarà una carta al president espanyol, Pedro Sánchez, per reclamar que gestioni en nom de Catalunya un préstec europeu al mecanisme d’estabilitat pressupostària europeu. El president de la Generalitat instarà Sánchez a demanar 5.000 milions d’euros extres -el 2% del PIB català- per poder utilitzar “ja” els recursos. “No podem esperar a rebre els ajuts europeus el 2021 “, ha argumentat. Torra ha exigit a l’oposició que no obstaculitzin aquesta petició i que, de fet, ajudin el Govern i hi donin suport.