Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Top Manta presenta un disseny propi de vambes contra “l’explotació” de les grans marques de roba

ACN Barcelona.-El Sindicat de Manters ha presentat el seu disseny propi de vambes sota la marca Top Manta. En un acte al centre d’arts digitals IDEAL, a Barcelona, aquest dimarts, […]

Agències 01/06/2021

ACN Barcelona.-El Sindicat de Manters ha presentat el seu disseny propi de vambes sota la marca Top Manta. En un acte al centre d’arts digitals IDEAL, a Barcelona, aquest dimarts, la cooperativa de venedors ambulants ha explicat que hi ha estat treballant durant dos anys. El resultat és un calçat “de colors vius, africans” en què saben la “traçabilitat” de cadascun dels seus components. Els portaveus de la iniciativa han remarcat que les vambes s’han manufacturat entre Espanya i Portugal “sense explotar ningú”, i en aquest sentit han criticat el model de les grans marques de roba, amb grans centres de producció a països del tercer món. El sindicat ha reivindicat el seu esperit cooperativista davant les multinacionals, “on tots els diners els guanya un”.

El llançament de la nova col·lecció ve acompanyat de l’eslògan ‘It’s not about just doing it, it’s about doing it right’ (no només és qüestió de fer-ho, sinó de fer-ho bé), que parafraseja el popular ‘Just do it’ de Nike. La presentadora de l’acte, la periodista Bea Duodu, ha explicat que es tracta d’una crítica al discurs de les grans empreses, perquè “la clau de l’èxit no només es basa en el sacrifici personal i els mèrits propis, sinó que està molt condicionat pel lloc de naixement i les oportunitats que es tenen pel lloc on s’ha nascut”. Una de les membres del sindicat que han intervingut, Yacine Diop, ha contraposat el model de la cooperativa amb el dels gegants de la moda. “Les grans marques van als nostres països a explotar els nostres treballadors, cosa que els obliga, amb aquesta explotació, a emigrar, però nosaltres som diferents, perquè hem vingut a aquest país a aixecar l’economia”, ha dit. Diop també ha emfatitzat que volen ajudar “les petites empreses a qui les grans van deixar tirades durant la crisi”. Segons ella, mentre que la riquesa està molt poc repartida en les multinacionals, al sindicat “hi haguen tots”, ja que són una cooperativa i que, a més, ajuden els migrants a aconseguir papers i tenir un contracte de feina. L’activista ha explicat que les vambes costen 115 euros, “com les de les grans marques”, però que la diferència és que no han “explotat” els qui les han manufacturat. El calçat s’ha dissenyat a Barcelona i s’ha fabricat entre Alacant i Portugal. De moment, se n’han fet 400 exemplars, però el col·lectiu ha explicat que faran una segona remesa depenent de les reserves que aconsegueixin, per tal de no generar residus innecessaris. La nova col·lecció és ecològica i vegana i, segons Diop, “representa la interculturalitat entre el Senegal o Àfrica, i Europa”. Un altre membre del Sindicat de Manters, Aziz Faye, ha denunciat el “racisme immobiliari” que els impedeix llogar més locals dels que tenen. Segons ell, quan les immobiliàries senten que l’arrendatari és el sindicat de venedors ambulants els rebutgen. Al seu torn, el també associat Lamine Sarr ha lamentat que ni el govern de Barcelona, ni la Generalitat ni l’executiu espanyol han agraït el treball de cosidors, alguns d’ells sense papers, per elaborar material de protecció contra la covid-19 com ara “bates per protegir els metges”.