Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

TMB començarà a fer controls d’alcohol i drogues als conductors de bus de Barcelona a partir de demà

ACN Barcelona – TMB començarà a fer controls de drogues, alcohol i psicofàrmacs als conductors d’autobús a partir de demà. Ho ha explicat Jacobo Kalitovics, director de la xarxa de […]

Agències 09/01/2023

ACN Barcelona – TMB començarà a fer controls de drogues, alcohol i psicofàrmacs als conductors d’autobús a partir de demà. Ho ha explicat Jacobo Kalitovics, director de la xarxa de bus de la companyia, que ha indicat que la mesura respon a la voluntat de la comissió ètica de TMB d’avançar-se a la modificació de la llei de tràfic prevista pel 2024 que contemplarà que el sector del transport faci aquests anàlisis als seus empleats. Tot i que en una primera fase els controls seran voluntaris, passaran a ser aleatoris a partir de dia 6 de febrer. Per la seva banda, el sindicat CGT ha rebutjat la mesura i ha acusat l’empresa de posar els conductors “al punt de mira”. Per tot plegat, ha proposat fer aquests tests quan hi hagi “una llei que ho reguli”.

El responsable de la xarxa de bus de la companyia, Jacobo Kalitovics, ha explicat que aquests controls s’emmarquen en el protocol específic per assolir la taxa zero d’alcohol i drogues entre els treballadors de TMB que la comissió ètica de l’empresa va plantejar fa uns mesos. “Els tests només són una de les mesures que formen part del protocol, també n’hi ha d’altres vinculades a la formació i la col·laboració amb la Guàrdia Urbana”, ha matisat.

Els controls arrencaran aquest dimarts i en una primera fase seran voluntaris. “No només es faran als conductors de bus, no volem estigmatitzar-los, també als que treballen amb maquinaria”, ha assegurat Kalitovics que ha dit que una empresa especialitzada durà a terme aquests tests d’acord amb els estàndards de qualitat i de privacitat que marca la llei.  

D’aquesta forma, apunta el representant de l’empresa, TMB s’avança a la modificació de la llei de tràfic que entrarà en vigor el gener de 2024. Aquest canvi inclou un apartat que fa referència a les companyies de transport i la possibilitat de fer controls d’alcohol i estupefaents a les seves plantilles. “Volem avançar-nos abans que hi hagi cap incidència”, ha dit.

Respecte les queixes que aquestes mesures han suscitat entre una part de la plantilla, Kalitovics ha dit que les accepta però ha advertit que el que la companyia està fent és “un exercici de responsabilitat amb el públic que té, que és la ciutadania”.

<strong>Queixes de la CGT</strong>

En declaracions a la premsa des de la seu de TMB a Barcelona, el portaveu del sindicat CGT a TMB autobusos, Álvaro Martín, ha assegurat que la decisió de fers tests d’alcohol i drogues als conductors posa “al punt de mira” a aquest col·lectiu de la plantilla. “No entenem a que ve aquest atac frontal”, ha lamentat Martín abans d’apuntar que es partidari de fer aquestes proves per garantir la seguretat quan hi hagi “una llei que ho reguli”.

“Hem lliurat al Comitè de Seguretat i Salut un document en què sol·licitem certes dades sobre l’empresa que gestionarà aquest protocol de proves, en quin terminis, com les faran, com, serà la cadena de custòdia… De moment no hem rebut res” , ha afegit Martín. D’altra banda, ha ressaltat que actualment no hi ha un “problema real” a la plantilla de conductors i mecànics. “Hi pot haver algun cas puntual, però en cap cas es generalitzat com estan fent veure”, ha resolt.