Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

TMB analitzarà 200 mostres per determinar si hi ha amiant en l’aire de 31 estacions del metro

ACN Barcelona.-Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), analitzarà 200 mostres d’aire i materials sòlids susceptibles de contenir fibres d’amiant en 31 estacions de metro, 3 intercanviadors i 21 punts de túnels. […]

Avatar
Agències 04/04/2019

ACN Barcelona.-Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), analitzarà 200 mostres d’aire i materials sòlids susceptibles de contenir fibres d’amiant en 31 estacions de metro, 3 intercanviadors i 21 punts de túnels. La mesura ha estat anunciada pel conseller delegat de l’empresa, Enric Cañas, pocs dies abans de vaga del 8 d’abril convocada pels treballadors del metro, precisament, per protestar per la gestió de la crisi de l’amiant. TMB no ha concretat quan començarà el mostreig, ha assegurat que contractarà una empresa acreditada “pròximament” i que les tasques començaran “en les properes setmanes”. La companyia de transport té la intenció de monitoritzar l’ambient de 70 punts diferents de la xarxa convencional de metro, on s’obtindran 138 mostres d’aire diferents. Pel que fa als materials, les mostres seran 70.

Així, s’analitzarà l’aire de 31 estacions de les cinc línies convencionals (L1 a L5) i de la línia 11, tant a les andanes com als accessos, en els trens que circulen per aquestes línies, en tres intercanviadors (Passeig de Gràcia, Catalunya i Sants Estació) i en llocs pròxims a zones de pas dels usuaris. Les línies 9 i 10 s’han exclòs perquè la seva construcció és molt recent i l’empresa no hi coneix cap presència d’amiant.En cada línia s’han escollit les estacions amb presència coneguda de materials amb contingut d’amiant o bé on se n’hagin retirat, les que tenen més usuaris, les més antigues i que no s’hagin remodelat recentment. Per obtenir valors representatius, s’agafaran mostres tres dies diferents durant el servei habitual. També se’n recolliran en 21 punts de l’interior dels túnels entre estacions, en horari nocturn.De forma addicional, per analitzar la càrrega de fibres d’amiant a l’ambient en tota l’extensió de la línia, s’anàlitzaran 28 mostres de filtres d’aire del sistema de ventilació dels trens i 42 de la pols dels túnels i de l’estrat del balast.Un cop recollides, les mostres seran analitzades per microscòpia electrònica de transmissió (TEM) en un laboratori francès, ja s’ha utilitzat des del gener per confirmar resultats obtinguts amb el mètode òptic, que és el normatiu i l’únic disponible en laboratoris de l’Estat espanyol.Segons l’empresa, el mostreig busca completar els més de 280 mesuraments que ha realitzat TMB anteriorment, amb resultats sempre per sota dels valors de detecció pel que fa a contaminació per amiant. En canvi, els sindicats asseguren que la xifra d’afectats per l’amiant al metro és de 26 persones i un treballador en actiu ha denunciat patir una malaltia pulmonar a causa del contacte amb les fibres d’aquest material.Més exàmens mèdics a treballadors jubilats de MetroTMB també ha anunciat un acord amb les autoritats sanitàries, que permetrà que 329 persones que havien treballat al metro en els últims 15 anys puguin accedir a una primera visita mèdica en què un especialista extern en pneumologia valorarà la seva probabilitat d’exposició laboral a l’amiant i si presenten algun tipus d’afectació que pugui estar relacionada amb aquest element. De moment, 1.064 persones en actiu han estat convocades a una visita mèdica per valorar la seva potencial exposició laboral.Proposta de consell independent d’expertsA més del mostreig ambiental i en el programa de salut laboral, l’empresa ha proposat la creació d’un consell científic en salut laboral i higiene ambiental que faci una funció assessora en el desenvolupament del pla de desamiantatge de la xarxa de metro i als centres de treball del metro i de vigilància de la salut específica per amiant que s’estan duent a terme per part del servei de Prevenció de Riscos Laborals de l’empresa.