Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Tímida reobertura de terrasses a Barcelona en fase 1: “Comencem a veure la llum al final del túnel”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona.-Un de cada tres locals amb terrassa a Barcelona han aixecat la persiana aquest dilluns en el primer dia de fase 1 a la capital catalana, un canvi que ofereix un “horitzó” pel sector, que ha hagut de tancar establiments i apilar taules i cadires des del decret d’estat d’alarma. “Comencem a veure un cert horitzó, una llum al final del túnel després d’un període molt difícil que ha suposat dos mesos llargs de tancament de les activitats”, ha assegurat el director general del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols a l’ACN. Tot i aquesta esperança, el gremi avisa que molts dels negocis no són viables amb les limitacions del 50% de l’aforament i l’obligació de respectar el distanciament social.

Per aconseguir facturar més, alguns han decidit limitar el temps d’estada a les taules. És el cas de la Josefa, propietària del forn Rambla 31 a la Rambla de Catalunya. De les quatre taules que tenia ara només en pot fer servir dues i ha decidit establir una restricció de 30 minuts per seure. Els clients saben quant de temps poden quedar-se perquè l’hora està registrada en el tiquet de compra, explica. “Fa una setmana que hem obert i fem molt poca caixa. Treballem però tenim pèrdues perquè hi ha molt poca gent a la zona. Si les botigues tornen a obrir, la zona s’animaria una mica perquè ara està molt trist”, ha explicat.Altres descarten imposar restriccions de temps d’estada i esperen que l’Ajuntament de Barcelona contesti ràpidament la petició d’augmentar taules i cadires, que es pot demanar a partir d’aquest dilluns. Un dels negocis que espera resposta és ‘El Glop’, un altre bar de la Rambla de Catalunya que ha obert amb sis taules i ha demanat poder posar-ne dues més.El consistori va fixar en 15 dies el termini per respondre les sol·licituds dels bars i restaurants. Des que es va conèixer la mesura, el Gremi de Restauració de Barcelona ha rebut els formularis de 400 agremiats que volen posar més taules a les seves terrasses.”És essencial que es compleixin aquests terminis”, ha afirmat el director general del gremi. “Fins que no hi hagi una autorització firmada els restauradors no podran ampliar el nombre de taules i cadires”, ha recordat.També descriu una perspectiva “confosa” el Nicolau Torres, propietari de la cadena Creps Barcelona, que aquest dilluns torna a obrir des que es va decretar l’estat d’alarma. “Només disposem de la meitat de la capacitat de la terrassa i això acota molt la venda”, explica a l’ACN. “A més taules, més clients, més facturació i més viabilitat”, afegeix. Tot i assegurar que la cadena aixeca la persiana amb “moltes ganes” admet que ara mateix el seu negoci “no és rendible”. “No esperem que aquesta setmana sigui la solució ni molt menys, encara trigarem molt a recuperar-nos”, lamenta.Tot i les perspectives incertes i la seguretat que aquesta setmana no podran recuperar tot el que han perdut, els restauradors asseguren que tornat a la feina amb il·lusió i han agraït rebre l’alegria dels clients que, a primera hora, s’han assegut a taules per esmorzar o prendre l’apertiu fora de casa. “Per ser el primer dia ha anat bé. La gent està cansada d’estar a casa i està desitjant sortir a prendre alguna cosa”, explica l’encarregat del bar ‘El Glop’, el Luis. Entre els primers clients hi havia veïns de l’Eixample com el David, que ha aprofitat per “tornar a tenir l’experiència” de seure en una terrassa amb la seva filla. “Prendre al cafè és molt llatí, és una cosa molt senzilla però he gaudit de cada segon que ha passat. Aquestes coses formen part de la cultura i quan no t’ho deixen fer durant molt de temps és molt increïble tornar-hi”, ha explicat.El bar de l’Eixample que ha triat ha imposat un límit de temps per estar a la terrassa, cosa que li sembla assenyada. “Aquesta nova llibertat l’hem de compartir amb tothom. I ara mateix mitja hora sembla com si fossin 4 hores fa uns mesos, cada minut val”. El mateix pensava l’Alícia, que ha anat a prendre un cafè amb una amiga que no veia de feia temps. “Trobar una taula, seure a la cadira, prendre un cafè amb llet… és una cosa que sembla tan simple, però en tenia moltes ganes, és com tornar a la normalitat una mica”, ha relatat.D’altres asseguraven que feia tant temps que no podien estar prenent una cervesa al carrer que ja se n’havien oblidat. El Lluís, que ha demanat un entrepà de pernil i una canya, ha assegurat que feia tant temps que no vivia aquesta “experiència agradable” que gairebé no se’n recordava.L’entrada de la fase 1 també ha permès l’obertura de les guinguetes de platja, tot i que només una, el Maluké, ha decidit plantar taules i començar a servir als clients. Amb la platja de Sant Sebastià com a escenari, aquest establiment només van poder obrir 13 dies durant el març i després van haver de tancar quan ja tenien tota l’estructura muntada a la sorra. “Estem a mig gas però per algun lloc s’ha de començar.Tenim 12 taules i podem tenir-ne fins a 30, posarem tarimes al voltant per mantenir el 100% de l’aforament”, explica. “Esperem que a la fase 2 la situació millori i sobretot a partir que s’obrin les fronteres i puguin venir els turistes”, ha afegit.En general, els locals que han obert aquest dilluns són poc més del 20% del total, segons el Gremi de Restauració. “La fase 1 no suposa l’apertura de la restauració, el nivell de restriccions que imposa aquesta fase de la desescalada fa inviable l’obertura de la majoria de negocis de restauració. El retorn de l’activitat que l’esperem a la fase 2”, ha apuntat Pallarols.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió