Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Territori manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya

ACN Barcelona.-El Departament de Territori i Sostenibilitat manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica que va declarar el passat dimarts a tot Catalunya. L’avís es va activar per nivells moderadament […]

Avatar
Agències 28/06/2019

ACN Barcelona.-El Departament de Territori i Sostenibilitat manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica que va declarar el passat dimarts a tot Catalunya. L’avís es va activar per nivells moderadament elevats de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) però aquets divendres n’afegeix un altre per nivells moderats de diòxid de nitrogen (NO2) a la conurbació de Barcelona (Àmbit-40). L’avís preventiu és el pas previ a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu és reduir les emissions de contaminats per evitar anar més enllà. Entre dilluns i dijous s’ha superat el límit de PM10 en set ocasions.

L’avís preventiu comporta indicar en els panells lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat, informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic, notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents. Entre el dia de Sant Joan i aquest dijous s’ha superat en set ocasions el límit diari de PM10 a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de tot Catalunya, tres de les quals aquest dijous a Barcelona (Poblenou), Manresa i Vic. Pel que fa al diòxid de nitrogen (NO2), també aquest dijous es va superar el llindar de 160 micrograms per metre cúbic a Barcelona (Eixample i Gràcia) i Terrassa. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment “exhaustiu” dels nivells i demà dissabte valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules, que no comporta restriccions de vehicles, per diòxid de nitrogen, que sí que en comportaria; o bé desactivar els avisos preventius. A banda del PM10 i NO2, l’ozó troposfèric (O3) presenta aquests dies valors molt elevats. Per aquest divendres hi ha activitats cinc avisos preventius de superació del llindar d’informació al Pirineu i centre de Catalunya. El Govern demana a la ciutadania que realitzi els trajectes a peu o amb bicicleta, o bé utilitzar el transport públic. També insta a reduir els desplaçaments amb vehicle privat, treballant a distància si és possible o canviant l’horari de feina per poder utilitzar el transport públic. També fa altres suggeriments com optimitzar la climatització de les llars, compartir cotxe o fer una conducció eficient, evitant accelerades i frenades brusques.