Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Territori assegura que no autoritzarà la captació d’aigua del Llobregat per a dissoldre el Cogulló

ACN Sallent.-El Departament de Territori i Sostenibilitat assegura que no s’autoritzarà la captació d’aigua del riu Llobregat per a la dissolució del Cogulló, el dipòsit salí on fins aquest dissabte […]

Avatar
Agències 29/06/2019

ACN Sallent.-El Departament de Territori i Sostenibilitat assegura que no s’autoritzarà la captació d’aigua del riu Llobregat per a la dissolució del Cogulló, el dipòsit salí on fins aquest dissabte Iberpotash tenia autorització per seguir abocant sal. En aquest sentit, Territori explica que l’ACA sempre ha plantejat a l’empresa la utilització d’aigües regenerades o bé la captació d’aigua de pous per tal de produir sal d’una major qualitat i aprofitar aquestes aigües per diluir la sal. A més, les mesures que s’inclouen en el pla de restauració, han assegurat, garanteixen que no hi haurà abocaments al riu. El departament admet que l’estat del riu no està en el punt òptim, però afirma que la situació de salinització ha millorat “i ho continuarà fent”.

El Departament de Territori també ha explicat que en el pla de restauració no s’han inclòs les actuacions per a captar les sortides salines, ja que aquestes estaven incloses en una sentència judicial, però asseguren que tot s’ha d’executar conjuntament i forma part del mateix procés de restauració. Part de la salinització del Llobregat prové d’una “incorrecta” operació històrica de l’explotació de la potassa, segons afirmen des de Territori. El departament assegura que aquest impacte s’ha anat corregint amb el temps i la salinització del riu ha anat disminuint per les mesures correctores que s’han imposat. Territori diu que cal continuar treballant “per part de l’empresa” perquè el riu no es troba en el millor estat i també el control que se’n va fent des de l’administració. Asseguren que l’estat del riu ha millorat i se seguirà en aquesta línia, “tot i ser conscients de la dificultat de portar endavant una restauració d’aquest tipus fruit d’una activitat que s’ha perllongat durant molt de temps”. Pel que fa al dipòsit salí del Fusteret, a Súria, Territori explica que l’autorització que s’ha donat és per un dipòsit que està al costat i que en part se suporta en l’antic runam, “però que està aïllat i té les mesures necessàries en quant a rases perimetrals, aparells de mesura de pressió i basses de retenció per garantir no hi haurà una salinització de l’entorn ni del riu”. En un comunicat enviat aquesta setmana, els ecologistes de la plataforma Prou Sal denunciaven que el pla de restauració del Cogulló estava pendent d’aprovació per part de la Generalitat. De la seva banda, Territori nega aquest extrem i assegura que tant els plans de Sallent com el de Súria estan degudament aprovats.