Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Terrassa demanarà l’ampliació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac per incloure-hi el nord del municipi

ACN Terrassa.-L’Ajuntament de Terrassa demanarà a la Diputació de Barcelona, l’organisme gestor del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que inclogui l’àmbit territorial nord del terme municipal, […]

Avatar
Agències 28/07/2020

ACN Terrassa.-L’Ajuntament de Terrassa demanarà a la Diputació de Barcelona, l’organisme gestor del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que inclogui l’àmbit territorial nord del terme municipal, com a parc natural de nova creació. Es tracta de 1.304 hectàrees qualificades com a sòl no urbanitzable d’especial interès ecològic. L’espai està format per boscos d’alzines i pinedes mediterrànies i representa el 30% del sol no edificable que hi ha en aquesta ciutat. El ple ordinari del mes de juliol va donar llum verda a una proposta en aquests sentit, que van presentar tots els grups municipals. La iniciativa disposa del suport d’altres consistoris veïns com Viladecavalls, Vacarisses i Matadepera.

Terrassa ha fet una passa endavant perquè la zona nord del municipi passi a formar part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. El consistori instarà les administracions competents que iniciïn els tràmits necessaris per promoure aquesta ampliació. Per una banda, la Diputació ha de modificar el Pla Especial que regula les normes urbanístiques i d’usos; i per l’altra, la Generalitat, ha de declarar tots els àmbits d’ampliació com a Parc Natural, en el marc de la Llei d’Espais d’Interès Natural.Aquesta zona boscosa, que també s’estén ocupant part dels termes municipals de Vacarisses, Viladecavalls, Matadepera i Castellar, està integrada per masses ben conservades, més o menys continues, amb excepció de petites clarianes agrícoles, sovint al voltant de les masies que hi ha a l’àrea. Conformen un corredor imprescindible per garantir la connectivitat ecològica amb la resta d’espais naturals protegits de la Regió Metropolitana de Barcelona.Concretament, són part del connector sud entre el Parc Natural de Sant Llorenç i el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i del connector nord-sud amb el Parc Natural de Collserola, espais que també formen part de la Xarxa Natura 2000.El valor d’alguns d’aquests espais ja ha estat reconegut amb la seva inclusió dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEIN) i la Xarxa Natura 2000, per a la conservació dels hàbitats naturals i el de les espècies.El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, gestionat per la Diputació de Barcelona, té actualment una superfície total de 13.693,78 hectàrees. Ocupa terrenys de dotze termes municipals situats a les comarques del Bages, el Moianès i el Vallès Occidental. El primer pla especial de l’espai es va aprovar l’any 1972 i, amb les modificacions que va fer la Diputació el 1982 i 1998, es va configurar l’actual àrea protegida.