Diumenge, 26 de juny de 2022 - Edició 1431
La República

Tatxo Benet enalteix Lleida i la “idiosincràsia” dels lleidatans en el pregó inaugural de l’Aplec

ACN Lleida – L’empresari i periodista lleidatà Tatxo Benet ha donat el tret de sortida oficial al XLI Aplec del Caragol de Lleida amb un pregó ple de simbolisme, enaltint […]

Agències 16/05/2022

ACN Lleida – L’empresari i periodista lleidatà Tatxo Benet ha donat el tret de sortida oficial al XLI Aplec del Caragol de Lleida amb un pregó ple de simbolisme, enaltint la ciutat i en especial l’Aplec com a signe d’identitat de Lleida arreu. Després d’anomenar certs tòpics sobre les terres de Lleida, Benet ha volgut alabar la idiosincràsia dels lleidatans i la seva valentia, “en especial d’aquells que van a l’Aplec sense pertànyer a cap colla”, ha dit. Durant l’acte, la Fecoll ha lliurat els premis Caragol Bover a la pel·lícula ‘Alcarràs’, per donar visibilitat internacional a les terres lleidatanes i retre un homenatge a l’agricultura familiar, i el Llimac al club Lleida Esportiu, per la mala gestió feta en el passat.

En el seu pregó, Benet ha establert també un paral·lelisme entre la lentitud dels caragols i els trens de rodalies, tot i que finalment ha manifestat que els caragols són més de fiar, ja que “ells segur que arriben”. Ha explicat moltes anècdotes com a lleidatà arrelat a Barcelona, justament des del primer any en què es va celebrar l’Aplec, convertint-se en ambaixador de la cuina del caragol.

L’acte ha inclòs el lliurament dels premis Caragol Bover i Caragol Llimac 2022. En aquesta ocasió el Bover ha estat per la pel·lícula ‘Alcarràs’, guanyadora de l’Os d’Or de la 73a edició de la Berlinale. El premi, han dit, és per a tot l’equip, des dels actors locals, a la producció i a la direcció de Carla Simón. La Fecoll ha valorat que la pel·lícula “posa en valor la nostra pagesia” i, també, que “l’únic moment d’alegria de la família protagonista durant el film es dona quan són a taula menjant caragols. Un ambient que recorda a l’esperit de l’Aplec”, ha dit el president de la Fecoll Ferran Perdrix.

Pel que fa al Llimac, la Fecoll l’ha atorgat enguany al club Lleida Esportiu per la mala gestió de l’entitat realitzada en el passat que va donar una mala imatge de Lleida en els mitjans de comunicació. El premi ha estat recollit pels actuals propietaris que han sabut revertir la situació.

Finalment s’ha lliurat el premi del X Concurs de Rodolins i Versos Satírics ‘Memorial Jordi Plens’ a Noèlia Marín Roy, cap de colla de Camí de Montcada que ha estat la guanyadora d’enguany. L’afortunada, que es va presentar sota el pseudònim ‘La rinxolada’, narra en la seva obra les aventures i desventures d’una cap de colla en els dies previs a l’Aplec. Marín ha guanyat una ruta cultural, turística i gastronòmica per diferents indrets del Centre Històric lleidatà i un exemplar del llibre ‘Lo Lleidatà és Fàcil’, més un lot de llibres de Literatura Catalana, gentilesa d’Òmnium Lleida-Ponent que coorganitza enguany el concurs amb la Fecoll.