Dissabte, 24 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

Tarragona viu un moment històric amb el ball de l’àliga i el lleó a la catedral

ACN Tarragona.-Moment històric aquest dimecres a Tarragona amb el ball de l’àliga i el lleó de la ciutat als peus de l’altar de la catedral, una escena que no es […]

Agències 23/09/2020

ACN Tarragona.-Moment històric aquest dimecres a Tarragona amb el ball de l’àliga i el lleó de la ciutat als peus de l’altar de la catedral, una escena que no es veia des de feia segles. Les dues bèsties han irromput per sorpresa al final de l’ofici en honor de la patrona i han ballat davant la relíquia del braç, emocionant els 300 fidels que han omplert de gom a gom el temple. Aquest era l’aforament màxim. A fora, fins i tot s’ha format cua. Els tarragonins s’han bolcat en aquest acte religiós, un dels pocs que s’ha mantingut del programa de la festa major i que s’ha volgut fer memorable en una edició atípica per la covid-19. La ciutat ofereix una imatge inusual, sense aglomeracions pels carrers de la Part Alta, blindada per evitar festes alternatives.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va advertir que no era any de fer festa pel carrer i per això s’ha restringit l’accés a la Part Alta. Bars i restaurants de la zona no faran la caixa d’anys anteriors. Malgrat tot, colles i grups d’amics engrescats es feien sentir en algunes terrasses en una diada atípica, sense castells ni processó, dos dels moments més tradicionals del programa. Un dels pocs actes religiosos que s’ha mantingut ha estat l’ofici de Santa Tecla, i amb restriccions -ús de mascareta, gel desinfectant i distància de seguretat d’1,5 metres. Tampoc s’ha pogut fer el seguici, ni tampoc l’entrada del braç de Santa Tecla. Com a novetat, enguany però, la relíquia del braç queda exposada durant tot el dia a la capella de Santa Tecla per ser venerada. Si més no, el moment més silenciat i alhora esperat ha estat el ball de l’àliga i el lleó dins la catedral, que no es produïa des de l’edat mitjana. Emoció a flor de pell entre els tarragonins en veure passar els dos elements festius que representen a la ciutat -amb corona- i fer el seu ball solemne als peus de l’altar, davant la relíquia del braç de Santa Tecla. “És una Santa Tecla molt diferent, ho vivim amb tristesa; però el ball de l’àliga i el lleó m’ha semblat preciós, tota una sorpresa, estic emocionada”, afirmava “És una santa Tecla molt diferent, però el ball de l’àliga i el lleó m’ha semblat preciós, he quedat emocionada”, afirmava una tarragonina, Dolors Iglesias, acompanyada del seu marit. L’aforament limitat a la catedral –a un màxim de 300 persones-, plena des de l’inici de l’ofici, ha generat una cua de desenes de persones a l’exterior, algunes de les quals indignades per haver d’esperar a fora. “Venia a l’ofici i no em pensava que em trobaria amb aquesta situació, jo soc molt gran, em vaig casar a la catedral, i ara ja no hi puc entrar”, deia una altra tarragonina, Rosa Anguera. Altres es prenen amb resignació aquesta edició atípica. “Enguany és una festa lletja, però el covid és el covid, i l’hem de respectar”, afegia Elvira Cases. “Sap greu, sento tristor i llàstima perquè aquesta plaça, davant de la catedral, sempre estava molt plena de gent”, apuntava Anna Moreno. El correfoc, també suspès, quedarà substituït pel llançament simultani de 1.200 coets.