Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Suspenen la festa de la Crèma d’Eth Haro de Les

ACN Les.-El ple de l’Ajuntament de Les (Val d’Aran) ha decidit aquest dijous suspendre la Hèsta d’eth Haro davant la impossibilitat de garantir les distàncies de seguretat entre els visitants. […]

Avatar
Agències 11/06/2020

ACN Les.-El ple de l’Ajuntament de Les (Val d’Aran) ha decidit aquest dijous suspendre la Hèsta d’eth Haro davant la impossibilitat de garantir les distàncies de seguretat entre els visitants. La Crema d’Eth Haro es celebra el dia 23 de juny coincidint amb la revetlla de Sant Joan i dona el tret de sortida a les festes patronals. La gent s’aplega a la plaça per rebre la imatge de Sant Joan, que és duta en processó fins a la plaça. Un cop allà, es beneeix l’Haro (un tronc d’avet d’uns 10 metres) l’encenen. A continuació, fan cremar les ‘halhes’, (bocins d’escorça de cirerer) que s’encenen amb el foc i es fan voltar dibuixant cercles sobre del cap. Aquesta tradició és Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, amb les falles del Pirineu.

L’Ajuntament de Les ha pres aquesta decisió donat que la festa es celebra a les portes de reobrir les fronteres i recuperar la normalitat i la reactivació econòmica a l’Aran. L’Ajuntament de Les no vol assumir la responsabilitat d’organitzar una festa multitudinària i haver-hi la possibilitat d’un rebrot per coronavirus que obligaria a confinar la Val d’Aran altre cop.