Diumenge, 24 de gener de 2021 - Edició 913
La República

Surt a licitació l’estudi informatiu del baixador de l’AVE a l’aeroport de Girona

ACN Girona.-El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha licitat l’estudi informatiu del baixador de l’AVE a l’aeroport Girona-Costa Brava. El document, que té un pressupost de licitació […]

Avatar
Agències 14/01/2021

ACN Girona.-El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha licitat l’estudi informatiu del baixador de l’AVE a l’aeroport Girona-Costa Brava. El document, que té un pressupost de licitació de 387.200 euros (IVA inclòs) analitzarà les possibles ubicacions de l’estació, el seu disseny i la connexió amb l’aeroport. L’objectiu passa, precisament, buscar la millor ubicació per a l’estació tenint en compte que la línia de l’Alta Velocitat passa per l’entorn de les instal·lacions de Vilobí d’Onyar (Selva) i conjugar “l’explotació de la nova estació amb les necessitats actuals de la línia ferroviària”. El baixador de l’AVE és una llarga reivindicació de l’empresariat gironí.

De fet, fa temps que reclamen impulsar l’aeroport buscant “alternatives” a la companyia Ryanair i apostant per aquesta instal•lació.Adif i Aena van signar el mes de març del 2019 un protocol de 360 milions d’euros (MEUR) per a la construcció de l’estació d’alta velocitat a l’aeroport gironí per connectar-lo amb el de Barcelona i convertir-lo així en la “quarta pista” d’El Prat. Segons va explicar el ministre de Foment, José Luis Ábalos, la connexió entre els dos aeroports amb l’alta velocitat és “l’alternativa” per permetre absorbir el trànsit aeri creixent de Barcelona. El febrer del 2020 el president d’Aena, Maurici Lucena, recordava que a l’aeroport gironí s’hi preveien actuacions per valor de 383 MEIR en el període 2017-2026. Una inversió que incloïa l’ampliació de la terminal de passatgers però també l’estació de l’AVE i més espai per a l’estacionament d’aeronaus. L’anunci de la licitació de l’estudi, però, arriba en un dels pitjors moments per a l’aeròdrom gironí. I és que ha tancat el 2020 amb 172.213 passatgers. Una dada que suposa una caiguda del 91,1% respecte del 2019 (1,9 milions de passatgers). El darrer mes de l’any, a més, només van utilitzar les instal·lacions de Vilobí d’Onyar 1.092 passatgers.

Relacionats