Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Surt a la venda en DVD-Blue Ray l’enregistrament al Liceu de la primera òpera de Benet Casablancas, ‘L’enigma di Lea’

ACN Barcelona – El segell discogràfic internacional Naxos acaba de publicar el DVD/Blu-Ray de l’òpera ‘L’Enigma di Lea’, de Benet Casablancas i Rafael Argullol, enregistrat durant la seva estrena al […]

Agències 06/07/2022

ACN Barcelona – El segell discogràfic internacional Naxos acaba de publicar el DVD/Blu-Ray de l’òpera ‘L’Enigma di Lea’, de Benet Casablancas i Rafael Argullol, enregistrat durant la seva estrena al Liceu el febrer de l’any 2019. La primera òpera del compositor català, amb Josep Pons a la batuta, Carme Portaceli de directora d’escena i escenografia cúbica de Paco Azorín, va ser ben acollida per la crítica i posteriorment ha estat guardonada amb el Premi Alícia a l’Autoria de l’Acadèmia Catalana de la Música (2019) i amb el Premi de Composició El Temps de les Arts, atorgat per la publicació del mateix nom (2021). ‘L’enigma di Lea’ és “una paràbola sobre el món de l’art”, en expressió de Casablancas, amb un muntatge que situa l’acció en un futur distòpic.

‘L’enigma di Lea’ és considerat un conte mític pel mateix autor, un mite que entra en confusió amb la pròpia realitat. Aquesta història és una història d’amor, encara que així mateix la història d’un secret. Segons Argullol “la portadora d’aquest secret, Lea, és una dona que, després de ser sotmesa a circumstàncies excepcionals, convertida en protagonista absoluta, deambula per l’espai i el temps, pels països i pels segles, nàufraga en l’existència, posseïda per una passió gairebé impossible de canalitzar”.

La música –encara que sempre dialogant amb l’escriptor- segueix el relat, tot donant caràcter, acompanyant i definint els personatges que es van presentant ordenadament en la seqüència escènica.

El DVD/Blu-Ray enregistrat al mateix Liceu amb realització de Pep Hernández disposa de subtítols en català, castellà, anglès, italià, japonès i coreà. També inclou com a contingut extra entrevistes amb Benet Casablancas, Rafael Argullol, Josep Pons, Xavier Sabata i Carme Portaceli.

En la seva estrena, el febrer de 2019, es van representar 4 funcions al Liceu. Josep Pons dirigia l’orquestra i el cor del Liceu, mentre que a l’escenari hi figurava un elenc encapçalat per Allison Cook com a Lea, José Antonio López com a Ram i Xavier Sabata com a Dr. Schicksal. Completant el repartiment hi havia Sara Blanch (Primera dama de la frontera), Anaïs Masllorens (Segona dama de la frontera), Marta Infante (Tercera dama de la frontera), Sonia de Munck (Millebocche), Felipe Bou (Milleocchi), David Alegret (Michele), Antonio Lozano (Lorenzo) i Juan Noval-Moro (Augusto).