Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Subirats “garanteix” que la filologia catalana, basca i gallega quedaran “assegurades” en un nou decret

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El ministre d’Universitats, Joan Subirats, ha “garantit” aquest dimecres al Congrés que els estudis de filologia catalana, basca i gallega apareixeran de forma “clara” en un nou decret del Ministeri sobre places i adscripció de professors que se sotmetrà a debat públic en els pròxims dies. El ministre ha respost d’aquesta manera una pregunta de la diputada de Bildu Isabel Pozueta, que li ha recordat la “gran preocupació” per l’esborrany d’un decret que desplega la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) sobre els àmbits de coneixement del professorat, perquè “tal com està plantejat” el caràcter específic de la filologia basca i catalana no estan contemplats, i ho dissol en “filologies hispàniques”.

Dimecres passat el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, va avisar que la Generalitat presentaria recurs contra els decrets si no s’accepten les al·legacions que ha presentat l’executiu català”, perquè tal com està redactat el decret “exclou” els estudis de filologia catalana. “Un té la impressió que per la via dels decrets el govern espanyol intenta anul·la la flexibilització que obria la llei orgànica del sistema universitari”, va lamentar.

Publicitat

El ministre ha afirmat que la LOSU deixa “assegurats” els temes de diversitat lingüística, i “per tant, seria contradictori que això patís una variació dràstica als decrets d’implementació de la llei”.

Segons el ministre, aquest primer decret que està en fase de debat públic ha rebut moltes al·legacions “que hauran de ser contemplades”, però en aquest text “la tendència serà generar àmbits de coneixement amplis”.

El decret, ha dit Subirats, “es refereix a àmbits de coneixement que només té una afectació administrativa sobre els llocs de treball” i té una “lògica molt oberta” de “no compartimentar ni generar especificitats excessives” per recollir “àmbits de coneixement amplis per incorporar filologies per incorporar tot tipus de filologies”.

Però Subirats ha “garantit” que en un altre decret que se sotmetrà a criteri públic “en els pròxims dies” sobre les àrees de coneixement, és a dir, les especialitats de coneixement, que tindrà a veure amb les places i l’adscripció de professors, sí que hi apareixeran “clarament la filologia basca, catalana i gallega” de manera que “la diversitat lingüística que la LOSU reflecteix quedarà assegurada”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió