Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Stoltenberg celebra el compromís dels aliats d’enviar tancs a Ucraïna, però demana “més entregues”

ACN Brussel·les – El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha celebrat el compromís recent dels aliats d’enviar tancs i nou material a Ucraïna per reforçar la capacitat militar del […]

Agències 13/02/2023

ACN Brussel·les – El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha celebrat el compromís recent dels aliats d’enviar tancs i nou material a Ucraïna per reforçar la capacitat militar del país i defensar-se dels atacs russos. No obstant això, el dirigent ha subratllat la necessitat de fer “un pas més” i espera que es produeixin “més entregues”. En una roda de premsa prèvia a la reunió de ministres de defensa de l’OTAN, Stoltenberg ha posat de manifest la importància d’actuar amb rapidesa per impedir que Rússia prengui la iniciativa al camp de batalla. “La velocitat pot salvar vides”, ha remarcat. Alhora, ha reclamat als estats que incrementin la producció d’armes per impedir que es buidin les reserves. “El desgast de la guerra és molt gran”, ha apuntat.

Segons ha detallat Stoltenberg, el ritme al que s’està utilitzant munició i armes és molt superior a la producció actual. “Les comandes que es facin avui s’hauran d’entregar dos anys i mig més tard; hem d’invertir a incrementar la capacitat de reducció”, ha afegit.

Tot plegat, en un moment en què el dirigent considera que s’està vivint l’ofensiva més agressiva per part del Kremlin des de l’inici de la guerra, que en poc més d’una setmana complirà un any. “Rússia està aplicant molta pressió a Ucraïna; el que no té en qualitat, ho posa en quantitat; les seves tropes no tenen el mateix entrenament, però tenen més efectius i estan disposats a tenir més víctimes”, ha assenyalat Stoltenberg.

De nou, el secretari general de l’OTAN ha subratllat la importància d’actuar “amb rapidesa” i ha lamentat que Putin no dona cap mena d’indici que estigui disposat a arribar a un acord per signar la pau.

Per altra banda, Stoltenberg ha fet una breu valoració sobre els globus i objectes no identificats que s’han interceptat a l’espai aeri nord-americà. En relació amb aquesta qüestió, s’ha limitat a dir que els aliats estan disposats a incrementar la cooperació pel que fa a l’espai aeri, recollint més dades i compartint-la entre ells.