Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Sònia Casas guanya el Premi Nèstor Luján amb una novel·la que ficciona l’amistat entre Antoni Gaudí i Eduard Toda

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La periodista Sònia Casas (Barcelona, 1977) ha guanyat el Premi Nèstor Luján amb una novel·la que té Antoni Gaudí com a protagonista. L’obra, titulada ‘Retorn als orígens’, és una història que ficciona l’amistat entre l’arquitecte i l’egiptòleg Eduard Toda Güell. La novel·la, que té com a fil conductor l’entorn natural del Baix Camp on suposadament Gaudí es va inspirar per la seva obra, repassa la vida dels protagonistes que, sent adolescents aficionats a visitar indrets històrics abandonats, descobreixen un misteriós gravat prehistòric a les muntanyes properes al castell d’Escornalbou. El llibre també explica la història d’un matrimoni que, 150 anys després, investiga el mateix paratge. El llibre arribarà a les llibreries dimecres.

Casas ha assegurat que el llibre és una història d’amistat tot i que ha confessat que no ho pretenia. L’autora ha explicat que la trama arrenca quan són Gaudí i Toda són adolescents i va fent salts en el temps cada vegada que es retroben fins a la mort de tots dos. “No és una biografia però sí que explica les etapes vitals de tots dos”, ha assenyalat. Casas ha dit que la novel·la li ha permès explorar cares “no tan conegudes” de l’arquitecte, del qual habitualment només se’n destaca la seva crisi espiritual en endavant.

Publicitat

L’autora ha recordat que tot i ser una novel·la de ficció, l’obra està basada en fets històrics. Així doncs, Casas ha explicat que va haver de visitar l’entorn natural del Baix Camp en diverses ocasions per documentar-se i així poder contextualitzar les trobades dels personatges rigorosament. La periodista ha explicat que els quaderns perduts d’Antoni Gaudí dels quals parla l’obra són un element de ficció que connecta el relat històric i el contemporani.

Reivindicar la figura d’Eduard Toda era un altre dels objectius de la novel·la, que dona al personatge gairebé el mateix protagonisme que Gaudí. “No sé per quina raó ha quedat eclipsat”, ha assegurat Casas, que ha recordat que va ser el “gran” restaurador de Poblet. “He volgut que tingués un pes molt important, he volgut que fos el coprotagonista”, ha afegit.

Sònia Casas, que fa 15 anys que està al capdavant de la redacció de la revista de divulgació històrica Sàpiens, ha explicat que aquesta història li ha permès desplegar una narrativa “nova” per a ella fora del reportatge periodístic: “Per fi he pogut fer volar la imaginació”, ha assegurat. L’autora ha explicat també que la idea del llibre va sorgir d’un reportatge de la mateixa publicació.

El jurat ha etiquetat el llibre de novel·la d’intriga amb trets de novel·la psicològica, i ha destacat que la barreja dels personatges reals i els de ficció a la novel·la “ha estat molt ben equilibrada”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió