Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Som Mobilitat incorporarà bicicletes a la flota de vehicles de lloguer

ACN Mataró.-La cooperativa de mobilitat compartida Som Mobilitat ampliarà la seva cartera de serveis i incorporarà bicicletes a la seva flota de vehicles, que fins ara comptava exclusivament amb cotxes […]

Avatar
Agències 27/05/2020

ACN Mataró.-La cooperativa de mobilitat compartida Som Mobilitat ampliarà la seva cartera de serveis i incorporarà bicicletes a la seva flota de vehicles, que fins ara comptava exclusivament amb cotxes elèctrics de lloguer per hores. Els responsables de la cooperativa ja tenien en ment aquest projecte, però la crisi sanitària per la covid-19 ho ha accelerat. De fet, durant les setmanes de confinament més estricte el lloguer de cotxes va caure un 90% i la nova realitat postcovid posa en safata l’aposta per la bicicleta: “L’escenari que tenim actualment és el que sempre hem defensat. Hem de reduir la nostra mobilitat i l’ús del vehicle ha de ser puntual i compartit”, ha explicat a l’ACN el president de Som Mobilitat, Ricard Jornet.

En el cas de les bicicletes, però, el format de lloguer serà diferent al dels cotxes. Des de la cooperativa es planteja que el lloguer sigui permanent, i no per hores, i que els socis tinguin una opció de compra al final del període, un cop hagin provat diferents models de bicicleta per escollir la que millor s’adapti a les seves necessitats. A més, qui opti per la bicicleta disposarà també d’hores de mobilitat amb el cotxe per a desplaçaments ocasionals. El repte, defensa Jornet, és important per la “incertesa” del moment, però està convençut del seu èxit perquè el futur, assegura, passa necessàriament pel teletreball i per reduir els desplaçaments innecessaris: “No té sentit agafar el cotxe dues hores per a una reunió de mitja hora”. L’aposta de la cooperativa per la bicicleta reforça ara aquesta idea, que pretén deixar el cotxe per a usos ocasionals. “És una tendència que entre tots hem d’empènyer”, afirma.”Creiem que hi ha molta gent a la que li agradaria provar la bicicleta però li falta provar diferents models o sentir-se segur amb el vehicle. Estem pensant propostes que baixin aquestes barreres d’entrada i permetre que tothom puguin anar en bicicleta”, explica l’impulsor de Som Mobilitat, que avança que des de la cooperativa s’oferiran sessions de formació pels que necessitin treure’s la por davant les dues rodes.Canvi de consciència gràcies al confinamentLa cooperativa, de fet, ha vist créixer l’interès per les noves formes de mobilitat en aquestes primeres fases de desconfinament, quan hi ha hagut més altes i més consultes de persones que han pres consciència de l’impacte de la mobilitat en el medi ambient. “Hi ha més gent amb ganes de canviar la seva mobilitat”, assegura Ricard Jornet.Pels usuaris que ja s’han començat a desconfinar, Som Mobilitat ha establert un protocol d’ús dels vehicles que s’anirà flexibilitzant a mesura que s’avanci en les diferents fases de desconfinament i que estableix un lloguer mínim de quatre hores i un temps d’espera entre usuaris de tres hores.D’aquesta manera els cotxes els utilitza poca gent al dia –fins a un màxim de tres usuaris els dies de més rotació– i es minimitza el risc de contagi: “És una qüestió d’estadística. El cotxe compartit és com anar a una botiga, on molta gent toca la mateixa superfície, i el que intentem és que sigui el menor número de gent possible”.A més, els vehicles es netegen també al final del dia, s’obliga als usuaris a utilitzar mascareta al volant i cada cotxe té al seu interior un pot de gel hidroalcohòlic perquè els socis de la cooperativa es netegin les mans a l’entrar i al sortir.