Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Solsona i Moià, sobre el toc de queda nocturn: “Que se’ns doti d’eines per fer un control efectiu del risc ens va bé”

ACN Solsona/Moià.-Solsona, amb un índex de risc de brot de covid-19 de 1.422, i Moià amb un risc de 1.804, són dues de les capitals de la Catalunya Central incloses […]

Avatar
Agències 15/07/2021

ACN Solsona/Moià.-Solsona, amb un índex de risc de brot de covid-19 de 1.422, i Moià amb un risc de 1.804, són dues de les capitals de la Catalunya Central incloses en la llista del Govern per aplicar el toc de queda nocturn. De fet, a les comarques centrals hi ha 8 municipis en aquesta situació -2 a l’Anoia, 3 al Bages, 1 al Moianès i 1 al Solsonès-. Els batlle de Solsona, David Rodríguez, es mostra satisfet amb la mesura: “Que se’ns doti d’eines per fer un control efectiu de les situacions de risc ens va bé”. Per la seva banda, Dionís Guiteras, alcalde de Moià, admet que ho accepten “amb resignació” perquè són “decisions tècniques” per combatre la pandèmia i apel·la a la responsabilitat ciutadana.

El toc de queda anunciat pel Govern i que encara ha de rebre l’aval del TSJC contempla un confinament nocturn entre la una de la matinada i les sis del matí en 158 municipis. La mesura afecta els municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada igual o superior als 400 casos diagnosticats per cada 100.000 habitants en els darrers set dies o bé aquells rodejats per altres municipis amb aquests índexs.A la Catalunya Central hi ha vuit municipis que es troben en aquesta situació: Vilanova del Camí (Anoia), Masquefa (Anoia), Solsona (Solsonès), Sant Fruitós de Bages (Bages), Navàs (Bages), Súria (Bages), Moià (Moianès) i Centelles (Osona). L’alcalde de Solsona, David Rodríguez, veu amb bons ulls la mesura aprovada pel Govern, tot i ser conscient que és una limitació de drets. “Sovint ens hem queixat que havíem de fer front a la pandèmia però no teníem eines. Per tant, que se’ns doti d’eines per fer un control efectiu de les situacions de risc ens va bé”, argumenta el batlle. Per ell, aquest decret els “facilitarà molt la feina” perquè “si s’han de tancar equipaments i activitats nocturnes però, en canvi, hi ha persones al carrer que no volen marxar a casa seria molt difícil de controlar sense el toc de queda”. Rodríguez també és conscient que caldrà reforçar el control policial de Mossos d’Esquadra als municipis propers a Solsona on no hi haurà el toc de queda. “Es pot donar la casuística que, com que a Solsona la gent no pot estar al carrer, faci turisme d’aquest tipus i se’n vagi a un altre lloc a fer el que no pot fer aquí”, lamenta l’alcalde. Moià ho accepta amb “resignació”Per la seva banda, l’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, subratlla que és una “decisió tècnica” que cal complir perquè l’han pres els professionals “que més en saben” i que tenen la visió global de la situació. “L’acceptem amb resignació perquè les dades epidemiològiques són les que són; no ens fa cap gràcia perquè el nostre entorn no ho tindrà i serà una mesura difícil de controlar”, afirma. En aquest municipi de 6,300 habitants, la Policia Local no pot treballar les 24 hores al dia perquè no hi ha prou efectius. També compten amb una comissaria de Mossos d’Esquadra que depèn de l’Àrea Bàsica del Bages i a partir de les 22 h. passen a ser “recursos compartits”. El batlle admet que aquesta limitació d’efectius és la part que “més el preocupa”. Malgrat tot, afirma que la societat “hauria de ser prou madura” i assumir les responsabilitats d’una pandèmia mundial. “Apel·lo a la responsabilitat ciutadana; Moià ha sigut responsable durant aquest any llarg però hem de fer un esforç més i aconseguir-ho”, ha conclòs.