Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Solsona culmina la celebració dels 50 anys de Carnaval

ACN Solsona.-Al ritme de la cançó ‘A Solsona, bona gent’, centenars de persones han posat la traca i final al 50è Carnaval de Solsona. Mentre entonaven la cançó, aquest dimecres […]

Avatar
Agències 26/02/2020

ACN Solsona.-Al ritme de la cançó ‘A Solsona, bona gent’, centenars de persones han posat la traca i final al 50è Carnaval de Solsona. Mentre entonaven la cançó, aquest dimecres a la nit i amb bona part dels presidents que ha tingut l’Associació Carnaval de Solsona en primera fila, han despenjat l’animal de cartró-pedra de la Torre de les Hores. Amb els actes d’aquest vespre s’ha posat punt final a 12 dies de festa que, enguany, han comptat amb activitats especials i sorpreses per commemorar les noces d’or del Carnaval.

Després d’estar-se cinc dies penjat pel coll al campanar de la Torre de les Hores, la plaça del Ruc s’ha omplert de gom a gom per baixar l’animal. La tradició prové d’una llegenda que diu que a Solsona van enviar un ruc a menjar-se les herbes que creixien al campanar, però com que l’escala era molt estreta, van decidir pujar l’animal penjat del coll. Fent ús del sentit de l’humor, els solsonins han convertit aquest acte en un dels més populars del Carnaval.Amb el ruc en braços, els anomenats ‘gegants bojos’ i al ritme de l’orquestra Patinfanjàs, la festa ha seguit a la Plaça Major de Solsona.Una multitudinària comitiva fúnebrePrèviament a la despenjada del ruc, la multitud ha acompanyat al rei Carnestoltes, en el seu comiat. A les 11 del matí s’havia instal·lat l’ermita ardent a la plaça de l’Ajuntament i, ja entrat el vespre, una multitudinària comitiva fúnebre ha avançat lentament pels carrers del nucli antic de Solsona. El seguici ha continuat fins a l’escola Arrels.Una crema especialUn dels moments més especials de la nit s’ha viscut durant la crema del rei carnestoltes. Mentre el ninot ja fumejava i davant de la sorpresa dels assistents, ha aparegut un número 50 fet de bengales, que ha donat el tret de sortida al castell de focs.Aquest any Solsona ha celebrat les 50 edicions de Carnaval amb la voluntat d’homenatjar els orígens de la festa, recuperada l’any 1971, en plena dictadura franquista, però originària del segle XVI. A través d’exposicions i d’un concert especial, l’Associació Carnaval de Solsona ha volgut recordar el seu recorregut fins a l’actualitat. Tampoc han faltat les sorpreses, com un sermó “especial” en el que hi van participar persones que ho havien fet durant les darreres dècades, o l’elecció d’un dels promotors de la recuperació, Jaume Porredon, com a rei Carnestoltes.Els actes van iniciar-se amb intensitat el Dijous Llarder, amb l’arribada del rei Carnestoltes i els primers concerts. Dissabte, va arribar el primer plat fort amb la rua de carrosses i la Penjada del Ruc i, dilluns, la multitudinària festa dels més petits.