Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Sis estats de la UE defensen mantenir les deportacions a l’Afganistan malgrat l’escalada de violència al país

ACN Brussel·les.-Sis estats de la Unió Europea defensen en una carta a la Comissió Europea que cal mantenir les deportacions de ciutadans afganesos al país malgrat l’escalada de la violència. […]

Avatar
Agències 10/08/2021

ACN Brussel·les.-Sis estats de la Unió Europea defensen en una carta a la Comissió Europea que cal mantenir les deportacions de ciutadans afganesos al país malgrat l’escalada de la violència. La missiva, que ha confirmat un portaveu de la CE, està signada pels ministres d’Interior d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Grècia, Holanda i Dinamarca. En el text, filtrat a la premsa, els ministres asseguren que “aturar els retorns enviaria un senyal erroni i és probable que motivés que encara més ciutadans afganesos marxin de casa seva”. La carta dels estats inclou una queixa per la petició del ministeri afganès de Refugiats i Repatriacions, del 8 de juliol, que demana suspendre durant tres mesos els retorns per l’escalada d’enfrontaments amb els talibans.

Segons els sis països, cap acord amb l’Afganistan preveu suspendre les repatriacions i l’estat té l’obligació internacional d’acceptar qualsevol nacional que s’enviï al país.En aquest sentit, els ministres d’Interior d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Grècia, Holanda i Dinamarca insten la Comissió Europea a “intensificar les converses amb el govern afganès sobre com poden continuar els retorns en els propers mesos”. Segons els ministres, malgrat la “delicada” situació a l’Afganistan, és “important” retornar al país els que no tenen “necessitats genuïnes de protecció internacional”. Portaveus de la Comissió Europea han confirmat en una roda de premsa que preparen una resposta a la missiva. En tot cas, han indicat que Brussel·les no té competències per decidir si un país és o no segur per deportar-hi ciutadans. En aquest sentit, els portaveus de la CE s’han limitat a dir aquest dimarts que la decisió de retornar un ciutadà estranger al seu país d’origen la pren cada estat membre de la UE en base a les circumstàncies “individuals” del cas.