Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Sindicats i patronals lamenten la pujada de l’atur al juny i demanen mesures de reactivació i protecció de treballadors

ACN Barcelona.-Els sindicats i les patronals han lamentat l’augment de 1.870 aturats al juny, que deixa el mercat de treball català amb 485.019 desocupats, una xifra que no s’assolia des […]

Avatar
Agències 02/07/2020

ACN Barcelona.-Els sindicats i les patronals han lamentat l’augment de 1.870 aturats al juny, que deixa el mercat de treball català amb 485.019 desocupats, una xifra que no s’assolia des de l’abril del 2016. Foment del Treball diu que les dades són “molt negatives” i mostren que és “imprescindible” prorrogar els ERTO amb les condicions inicials durant el temps que calgui. La mateixa valoració fa Pimec, que també demanà que es facin plans de reactivació econòmica pels sectors més afectats i s’ajornin els impostos. D’altra banda, UGT ha lamentat els 15.690 llocs de treball que s’han creat durant el juny són precaris, temporals i a temps parcial. La vulnerabilitat del mercat de treball reclama “urgentment” un reforç de les polítiques d’ocupació, apunta CCOO.

Tot i que les dades mensuals no mostren un increment molt elevat, els agents socials i econòmics han remarcat que la comparació anual mostra un panorama “molt negatiu” per culpa de la crisi de la covid-19, amb les pitjors xifres de l’atur en un mes de juny des de 2009. Aquest increment de la desocupació s’ha produït, precisament, en un mes en els que es produïa una caiguda molt significativa de l’atur gràcies a les contractacions de la campanya d’estiu.Foment del Treball, Pimec i la CEOE han coincidit en demanar que els Expedients de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO) es prorroguin amb les condicions inicials durant el temps que precisin les empreses i a reclamar una major flexibilització de les relacions laborals. Pimec també ha exigit impulsar plans sectorials de reactivació de l’activitat i el consum, particularment en el turisme, el comerç, l’automoció, la cultura i la indústria. La patronal de la petita i mitjana empresa ha tornat a reclamar l’ajornament dels pagaments d’impostos.Els tres mesos de confinament s’han saldat amb 134.000 llocs de treball menys a Catalunya i increment de l’atur de 89.805. La UGT destaca que el 36% d’aturats no cobren cap prestació i CCOO reclama la implementació “urgent i consensuada” de l’Ingrés Mínim Vital per ajudar moltes persones que no estan rebent una prestació contributiva ni tampoc un subsidi.El sindicat que dirigeix Javier Pacheco també apunta que la moderació del creixement de l’atur s’explica pel nombre de persones que estan en situació d’ERTO, i que a 5 de maig superaven els 672.000 afectats. El sindicat denuncia que hi ha un nombre significatiu de persones que no van cobrar la prestació al mes de maig i creu que la vulnerabilitat del mercat de treball reclama “urgentment” un reforç de les polítiques actives d’ocupació i de les mesures de reactivació.Per això, demanen recursos extraordinaris pels serveis d’ocupació públics i actualitzar el Pla de Desenvolupament de Polítiques d’Ocupació (PDPO) per ajustar-ho a les necessitats actuals.