Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

Sindicats i patronal rubriquen l’acord per pujar un 10% els sous fins al 2024 i lloen el diàleg entre agents socials

|

- Publicitat -

ACN Madrid – Els sindicats CCOO i UGT i la patronal CEOE-Cepyme han rubricat aquest dimecres l’acord per pujar un 10% els sous fins al 2024. A l’acte de signatura, celebrat al Cercle de Belles Arts de Madrid, no hi ha assistit cap membre del govern espanyol. La vicepresidenta segona de l’executiu, Yolanda Díaz, hi ha restat importància. “L’únic important en aquest país és que apujarem els salaris, no les fotos”, ha defensat Díaz des del Congrés dels Diputats. En la signatura, sindicats i patronal han lloat el diàleg entre agents socials. “L’acord no va contra ningú, va a favor de tots”, ha dit el president de la CEOE, Antonio Garamendi. Els sindicats han destacat que finalment s’hagi inclòs una clàusula de revisió salarial vinculada a la inflació.

El V Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) estableix augmentar els salaris un 4% el 2023 i un 3% el 2024 i 2025, respectivament. A banda de la pujada salarial complementaria d’un punt si la inflació supera el 4% en acabar el 2023 -i d’un punt més si l’IPC es manté per sobre del 3% el 2024 i 2025-, el document també inclou mesures per regular l’ús de la intel·ligència artificial al món del treball.

Publicitat

Després de la ratificació del document, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha reivindicat el diàleg “bipartit” entre sindicats i patronal i ha assegurat que l’acord és una “molt bona notícia” per empreses -grans i petites- i treballadors. “Els agents socials estem demostrant la nostra responsabilitat”, ha subratllat. Preguntat per l’absència de membres del govern, el líder de la patronal ha negat que se’ls hagi vetat.

Per la seva banda, el president de Cepyme, Gerardo Cuerva, ha celebrat que hi hagi hagut entesa partint de posicions “en alguns moments antagonistes”. Cuerva ha destacat que l’acord arribi en un moment “d’incertesa” i ha opinat que aporta “estabilitat”.

<strong>Els sindicats celebren la clàusula de revisió vinculada a la inflació</strong>

D’altra banda, els sindicats han destacat que finalment s’hagi inclòs una clàusula de revisió vinculada a la inflació, encara que sigui limitada a l’1%. “En tot acord hi ha cessions, com no pot ser d’una altra manera”, ha dit Garamendi preguntat per aquest punt de l’entesa. “El pacte va en una bona direcció”, ha dit el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, que ha assegurat que els augments salarials permetran “millorar” el poder adquisitiu dels treballadors.

Els sindicats han apuntat que el pacte permetrà “desbloquejar” prop de 1.400 convenis col·lectius a tot l’Estat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió