Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Simón destaca que la letalitat de la covid-19 es troba en “el període més baix de tota l’epidèmia”

ACN Madrid.-El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha subratllat aquest dilluns que la letalitat de la covid-19 a Espanya es troba en “el […]

Agències 12/04/2021

ACN Madrid.-El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha subratllat aquest dilluns que la letalitat de la covid-19 a Espanya es troba en “el període més baix de tota l’epidèmia”. El portaveu del Ministeri de Sanitat ho ha atribuït a la incidència de la vacunació en els grups més vulnerables, i ha subratllat que “cada setmana que passa hi ha un nombre menor de persones susceptibles” d’infectar-se amb el virus. Tot i això, Simón ha admès que la protecció no és encara suficient com per aturar la quarta onada, i en un context d’augment dels contagis ha animat a no baixar la guàrdia i a continuar respectant les restriccions imposades per les administracions.

El portaveu del Ministeri de Sanitat ha recordat que l’augment d’infeccions que es detecten aquests dies responen als contagis que hi va haver durant la Setmana Santa. Per això ha subratllat que aturar aquest augment ja és impossible. Sí és possible, en canvi, evitar que n’hi hagi més, “si tots complim les mesures sanitàries acordades”, ha indicat.Simón també s’ha referit a la polèmica sobre les xifres de Madrid, després que algunes veus n’hagin qüestionat la veracitat. El director del CCAES ha constatat que a la capital espanyola hi ha més infeccions i “per tant” més víctimes mortals, però ha subratllat que, en tot cas, la letalitat és “similar a la de qualsevol altra Comunitat Autònoma”.També ha parlat sobre els vacunats amb la primera dosi d’AstraZeneca menors de 60 anys, per als quals de moment no s’ha decidit si s’acabarà la pauta amb el mateix vaccí, amb el d’una altra farmacèutica o se’ls deixarà amb una sola dosi, atès que garanteix proteccions davant del virus de fins al 70%. “L’existència d’anticossos es manté diversos mesos, quatre o cinc com a mínim. Hi ha marge per poder valorar amb detall quina seria la millor opció”, ha afirmat.Sobre la pròrroga de l’estat d’alarma que demanen comunitats com el País Basc, Simón ha evitat pronunciar-s’hi, però sí ha recordat que la “capacitat” de les Comunitats Autònomes de prendre decisions més enllà de l’estat d’alarma “és molt alta”. En tot cas ha recordat que fins al 9 de maig encara queden quatre setmanes i ha recomanat esperar quinze o vint dies per veure quina és la situació d’aleshores i poder prendre una decisió més ajustada.Finalment, sobre la polèmica a l’entorn de la vacuna d’AstraZeneca, Simón ha explicat que fins al divendres passat hi havia 12 casos de trombosis entre persones vacunades en estudi, amb més de 2,5 milions de dosis administrades. Unes xifres que emfatitzen el missatge, a parer del director del CCAES, que els beneficis del vaccí són molt superiors als efectes secundaris que, d’altra banda, ha recordat que té qualsevol medicament.