Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Set rastrejadors de Ferroser demanden la Generalitat per no assumir la subrogació dels seus llocs de treball

ACN Barcelona.-Un grup de set treballadors que fins el 31 de gener desenvolupaven les tasques de rastrejadors covid-19 contractats per Ferroser han interposat una demanda judicial “davant la negativa de […]

Avatar
Agències 03/03/2021

ACN Barcelona.-Un grup de set treballadors que fins el 31 de gener desenvolupaven les tasques de rastrejadors covid-19 contractats per Ferroser han interposat una demanda judicial “davant la negativa de la Generalitat d’assumir la subrogació dels llocs de treball”, segons ha informat el Col·lectiu Ronda. Es tracta de treballadors que han quedat fora del servei, un cop la Generalitat el va internalitzar el febrer passat. El Col·lectiu recorda que el contracte amb Ferroser, filial de Ferrovial, finalitzava el maig del 2021 i que Salut el va extingir “de forma prematura” el 31 de gener. Els empleats, que en la majoria dels casos formen part de la plataforma ‘Scouts en lluita’ i van participar d’una vaga, han reclamat la nul·litat dels acomiadaments.

La vaga es va convocar concretament per exigir el manteniment dels llocs de treball un cop Salut va externalitzar el servei de rastreig. El grup de demandants, assessorat per la IAC-CATAC i Col·lectiu Ronda, denuncien que la Generalitat ha incorregut en diferents incompliments d’ordre laboral a l’hora d’executar la finalització anticipada del contracte .L’advocat del Col·lectiu Natxo Parra ha afirmat que existeix jurisprudència sòlidament establerta “que especifica l’obligatorietat de seguir el procediment propi dels acomiadaments col·lectius quan la causa de les extincions contractuals és, tal i com és el cas, la resolució anticipada d’un contracte”. Ha afegit que els rastrejadors han perdut la seva feina “perquè la Generalitat ha decidit resoldre amb antelació el contracte amb Ferroser”. Per això, reclamen la nul·litat dels acomiadaments, “tal i com es perceptiu quan es pretén tramitar de forma individual us acomiadaments que s’haurien d’haver articulat per la via més garantista de l’acomiadament col·lectiu”. D’altra banda, assegura que la Generalitat ha incomplert amb el principi de successió d’empresa i l’obligació legal de subrogar la plantilla, ja que es manté la necessitat que va generar els llocs de treball. Els afectats han lamentat que malgrat les afirmacions per part de responsables de Salut perquè els ‘scouts’ de Ferroser poguessin ocupar els nous llocs de treball, aquestes no han passat “de ser una veritable cortina de fum”. En aquest sentit, expliquen que se’ls va dir que s’apuntessin a una borsa d’ocupació creada pel Departament però asseguren que aquesta es va crear a l’octubre i que no han tingut cap tipus de prioritat a l’hora d’accedir a les places ofertes. Calculen que uns “només uns 200” antics rastrejadors han accedit a aquestes places. Parra ha afirmat que la Generalitat “no pot excusar-se en una suposada obligació d’igualtat en l’accés al treball a l’administració per incomplir el seus deures en l’àmbit laboral”. Ha alertat també que s’està substituint una plantilla formada per una de nova que requerirà un aprenentatge “en un moment d’excepcionalitat sanitària”.