Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Semega promou el genotipatge de més de 6.000 vedelles en els últims quatre anys a les comarques gironines

ACN Girona.-Els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega) de la Diputació de Girona han promogut el genotipatge de 6.066 vedelles en els últims quatre anys. Ho […]

Avatar
Agències 09/12/2020

ACN Girona.-Els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega) de la Diputació de Girona han promogut el genotipatge de 6.066 vedelles en els últims quatre anys. Ho han fet principalment en granges de les comarques gironines –subvencionades per Semega i l’Associació de Frisona de Girona (AFRIGI)-, tot i que també hi ha participat alguna explotació de la demarcació de Barcelona. Aquestes actuacions que permeten que els ramaders puguin optimitzar la gestió de la recria i la genètica de les explotacions han estat possibles gràcies al Pla d’Incentivació del Genotipatge.

El pla es va posar en marxa l’any 2017 i l’impulsen conjuntament Semega, amb una aportació des de llavors de 85.995 euros, i AFRIGI, que hi ha aportat 30.405 euros en aquests quatre anys. L’ajut, principalment adreçat a granges petites i mitjanes, s’ha aplicat en forma de copagament i ha permès que els ramaders puguin disposar per menys de la meitat del preu d’una prova que té un cost real de 30 euros. En aquest sentit, Semega subvenciona 15 euros i AFRIGI, cinc. El genotipatge és una tècnica que, basant-se en mostres de cartílags, sang o pèl d’una vedella acabada de néixer, permet incrementar entre un 33 % i un 75 % la fiabilitat de les futures característiques productives, morfològiques i de caràcters secundaris (fertilitat, longevitat, facilitat de part, resistència a la mastitis i diverses malalties) de les vedelles. Això facilita que els ramaders “optimitzin” la gestió de les seves explotacions. Els requisits per participar en aquest programa són que els animals tinguin menys de 24 mesos i estiguin inscrits en el ‘Llibre genealògic de la raça’ de ramaderies de les comarques gironines amb un mínim de 2.500 punts d’ICO de pedigrí en el moment de l’inici de la convocatòria, que té caràcter anual. En aquest 2020, s’han genotipat 1.558 vedelles, la majoria de les quals, en explotacions de la demarcació de Girona (1.421 en 26 granges). De la de Barcelona (Maresme i comarques limítrofs), només n’hi ha hagut 137 en cinc granges. Semega es va crear l’any 1970 amb l’objectiu de donar suport al sector ramader de la demarcació a través d’activitats d’assessorament tècnic de desenvolupament tecnològic i de formació i divulgació.