Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

Segona nit de gelades a Ponent que agreugen encara més els danys als cultius de fruita

ACN Corbins – Les comarques de Ponent han viscut la segona nit consecutiva amb temperatures sota zero i això ha agreujat els danys als cultius de fruita que no disposen […]

Agències 04/04/2022

ACN Corbins – Les comarques de Ponent han viscut la segona nit consecutiva amb temperatures sota zero i això ha agreujat els danys als cultius de fruita que no disposen de sistemes antigelades com són el reg per aspersió. Ramon Comes, pagès de Corbins i membre d’Unió de Pagesos (UP), ha dit que no es recorda una gelada tant forta com la de dissabte, amb temperatures de fins a 6 sota zero, des de l’any 1991. El fred d’una segona nit per sota zero “ha acabat de tocar el que no havia quedat tocat”, ha lamentat Comes, que també creu que en fruita de pinyol, les pèrdues seran d’entre el 90 i el 100%. La gelada d’aquest dilluns ha començat més tard que la de dissabte i el termòmetre no ha baixat tant, situant-se en la majoria de zones entre -2 o -1 graus.

La segona gelada consecutiva que afecta els cultius de fruita de les comarques de Ponent ha començat més tard que la primera, que va ser la nit de dissabte a diumenge i abans de les onze el termòmetre ja estava sota zero i en alguns punts va arribar als -6. La passada matinada no ha començat a gelar fins a quarts de sis del matí i s’ha arribat a una mínima de -2 graus. Això no obstant, a causa de la gran baixada de temperatura de dissabte, els danys a la fruita ja són irreparables, i aquesta segona matinada glaçada només ha fet que agreujar-los.

Segons Ramon Comes, hi ha llocs on amb fruita de pinyol que s’ha protegit amb reg antigelada, fins hi tot hi ha un percentatge alt de nectarines i préssecs morts. I es que amb el sistema de l’aspersió, els pagesos que en disposen, aconsegueixen crear una cap de gel damunt dels arbres que manté els fruits – en la fase més primerenca del seu creixement – a una temperatura de zero o una mica per damunt. Tota la fruita que pateix temperatures per sota de zero graus queda “fulminada” perquè com que és tant petita i el fruit pràcticament només és aigua, s’acaba cremant, explica Comes.

Les conseqüències de la gelada es poden apreciar en un o dos dies. Si s’agafa el fruit i es parteix per la meitat es pot comprovar com tot el seu interior està negre. En menor mesura es veu afectada la fruita de llavor com la poma i la pera, que també es poden mirar de salvar amb adobs i foliars. Comes ha lamentat que pel sector, l’assegurança només els serveix per “subsistir” i ha afegit que fins a finals d’abril estaran pendents de les temperatures i fent guàrdia nocturna per mirar de salvar les collites.

La gelada no només ha afectat la fruita dolça sinó que també s’han vist perjudicats altres cultius de fruita seca com els ametllers. Es calcula que el fred ha tocat a totes les comarques de Ponent i el sector lamenta que ja és el tercer any consecutiu que pateixen gelades. La propera nit també es preveu complicada ja que els termòmetres encara no podrien acabar de remuntar tot i que cap a finals de setmana la previsió ja millora.