Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Save the Children demana al govern espanyol una ajuda universal d’almenys 100 euros per fill fins als 17 anys

ACN Brussel·les – Save the Children demana al govern espanyol implementar una ajuda universal de 100 euros per fill fins als 17 anys. En un informe sobre pobresa infantil a […]

Agències 07/03/2023

ACN Brussel·les – Save the Children demana al govern espanyol implementar una ajuda universal de 100 euros per fill fins als 17 anys. En un informe sobre pobresa infantil a Europa, l’organització analitza les iniciatives a l’Estat per fer-hi front i recomana una ajuda que xifra en “almenys” 100 euros entre els 0 i els 17 anys. “L’ajuda es podria articular a través de bonificacions fiscals reemborsables que arribin a tots els infants en forma d’ajuda directa o a través de deduccions en la declaració, independentment del nivell d’ingressos dels pares i la seva obligació de pagar impostos”, diu l’informe. D’altra banda, l’organització també demana a l’Estat garantir que tots els infants vulnerables tinguin accés a aliments gratuïts a les escoles.

En l’informe, l’organització lamenta que el Pla d’Acció Estatal per a la Implementació de la Garantia Infantil Europea no inclogui una provisió que fixi com a objectiu donar aliments gratuïts a infants en risc de pobresa o exclusió social. “Els aliments a les escoles estan només enfocats en un context en què tenen un rol de promoure una nutrició saludable i un estil de vida”, apunta el document.

En el terreny de la nutrició, Save the Children lamenta que el pla té “manca de concreció” i veu “absència de mesures relacionades amb els espais de salut i educació”, que, remarca, són “clau” per transmetre un estil de vida saludable. L’organització també demana aplicar més impostos als productes que no són saludables, regular la venda d’aliments i begudes no saludables als centres i revisar els menús a les escoles. També calen ajudes a les famílies vulnerables per comprar aliments saludables, diu l’informe.

El document també remarca que cal més formació per tractar la salut mental dels infants, demana garantir que tenen accés gratuit als medicaments i a l’atenció sanitària primària i ampliar l’assistència visual i dental. Així, l’organització defensa implementar ajudes per comprar ulleres als infants en situació de pobresa.

Pel que fa a l’habitatge, l’informe recull que el pla d’acció del govern espanyol inclou mesures en aquest àmbit, com per exemple l’increment de l’habitatge social i ajudes per fer front a les despeses, així com la prohibició de desnonaments a famílies amb infants sense alternativa habitacional. Moltes d’aquestes mesures, apunta Save the Children, depenen de la llei d’habitatge, “paralitzada durant mesos”, remarca.

Segons Save the Children, el 33,4% dels infants a l’Estat vivien en risc de pobresa o exclusió social el 2021, més d’un punt més respecte al 2020. La xifra s’eleva fins al 64,7% en el cas dels infants migrants. Actualment, l’organització apunta que gairebé 900.000 famílies haurien de dedicar tots els seus ingressos a la criança i el 14,8% dels infantils que viuen a l’Estat ho fan en llars “severament” desafavorides.