Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Save the Children alerta del risc dels nens de patir més violència online per la sobreexposició a internet

ACN Barcelona.-Save the Children alerta del risc que tenen els nens i adolescents de patir més violència online a causa de la seva sobreexposició a internet durant el confinament. Posa […]

Avatar
Agències 02/04/2020

ACN Barcelona.-Save the Children alerta del risc que tenen els nens i adolescents de patir més violència online a causa de la seva sobreexposició a internet durant el confinament. Posa d’exemple el ‘sèxting’ sense consentiment, el ciberassetjament, la incitació a cometre conductes danyoses o l’exposició involuntària a material sexual o violent. “És necessari que en aquesta situació d’aïllament es promoguin les bones pràctiques i l’ús saludable d’internet, perquè no hem d’oblidar que el risc digital no desapareix, sinó tot el contrari”, diu Emilie Rivas, responsable de Polítiques d’Infància de l’entitat a Catalunya, que recomana a les famílies altres alternatives d’oci i evitar la sobreinformació, perquè pot generar malestar en els menors.

L’ONG ha sol·licitat tant al govern espanyol com a les comunitats autònomes que ofereixin recursos i eines a infants i adolescents per prevenir situacions de risc i de violència online, i que es creïn mecanismes de detecció i denuncia a través de canals adaptats a la situació de confinament i al llenguatge, edat i maduresa dels nens i adolescents.Save the Children apunta també els riscos que comporta l’hàbit de pares, familiars i tutors de compartir fotos o vídeos dels nens de manera continuada a les xarxes o per whatsapp, un costum a priori inofensiu però que crea una petjada digital i impedeix els menors controlar la seva pròpia presència a internet. A més, aquesta pràctica exposa els infants a ciberdelinqüents que poden utilitzar el material per a usos no desitjats. L’organització llança una sèrie de recomanacions a les famílies, entre elles, que enlloc de prohibir l’ús de les tecnologies als infants i adolescents, se’ls eduqui i se’ls acompanyi ara més que mai en un ús segur i responsable, reforçant la prevenció de situacions de risc i desenvolupant una actitud sana davant d’internet i les xarxes socials.Alhora, demana ser comprensius, especialment amb els adolescents, que utilitzaran més internet per mantenir el contacte. I per últim, els aconsella aprofitar alternatives per a l’oci en família i evitar la sobreinformació a través d’internet, que pot general ansietat, por i preocupació als menors.Per donar suport a les famílies més vulnerables, Save the Children ha posat en marxa la intervenció #Alteucostat, que se centra en l’accés a una alimentació bàsica, reforç escolar i atenció individualitzada de professionals per pal·liar els efectes de l’aïllament, la incertesa i l’estrès. L’ONG ha obert una línia d’atenció psicoterapèutica en línia per a aquestes famílies, i els seus treballadors ja estan atenent el benestar emocional dels menors amb pautes per als pares i mares sobre criança positiva.