Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

SATSE denuncia que les plantilles dels centres concertats estan ”infradotades”

ACN Barcelona.-El sindicat d’infermeres SATSE ha denunciat aquest divendres que les plantilles dels centres concertats de la xarxa del SISCAT estan ”infradotades” ja que no arriben a les ràtios dels […]

Agències 24/05/2019

ACN Barcelona.-El sindicat d’infermeres SATSE ha denunciat aquest divendres que les plantilles dels centres concertats de la xarxa del SISCAT estan ”infradotades” ja que no arriben a les ràtios dels estàndards europeus i internacionals. Pel sindicat, usuaris i professionals s’han acostumant a unes condicions que no són ”les correctes” i defensa que s’hauria d’exigir més personal per evitar les imatges ”habituals” d’esperes ”inacabables” i personal d’infermeria ”desbordat”. Entre les dades que destaca el sindicat d’un estudi propi publicat la tardor passada, a les UCI catalanes, cada infermera atén a més de dos pacients a la vegada, mentre que el ministeri recomana una idoneïtat de ràtio d’u per u.

Segons els càlculs de SATSE a Catalunya, una infermera atén 2,3 pacients al matí, 2,4 pacients a la tarda i 2.5 pacients a la nit. Els caps de setmana, la mitjana segons el sindicat no baixa de 2.4. En les unitats d’hospitalització d’adults, SATSE denuncia que Catalunya està també molt per sota dels estàndards internacionals, i per exemple, una infermera catalana atén el doble o més de malalts que una australiana, en un país on s’ha signat l’acord perquè la dotació d’infermeres sigui la correcta. SATSE calcula que a Catalunya, una infermera hospitalària atén 9 pacients al matí, 11,1 a la tarda i 15,1 a la nit. Els caps de setmana, per torns, atén un 14,3, un 15,8 i un 18,3. Per aquest motiu, el sindicat proposa una Llei de Seguretat del Pacient que asseguri que la infermeria treballa amb una ràtio adequada. Per aquest motiu, des de l’octubre està recollint firmes per tirar endavant aquesta iniciativa legislativa popular que vol garantir per llei un número màxim de pacients per professional d’infermeria.