Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

SATSE denuncia davant del TSJC l’assignació de tasques d’infermeria als administratius en una prova pilot de Salut

ACN Barcelona.-SATSE ha presentat un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra una prova pilot del Departament de Salut per la qual s’assignarien tasques d’infermeria als […]

Avatar
Agències 28/06/2021

ACN Barcelona.-SATSE ha presentat un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra una prova pilot del Departament de Salut per la qual s’assignarien tasques d’infermeria als administratius. El sindicat d’infermeria ha presentat recurs contra la resolució de la Conselleria de finals del mes passat on s’anunciava l’inici d’aquesta prova pilot a 16 centres d’atenció primària. Segons SATSE, el projecte afirma assignar als administratius funcions de suport al personal sanitari però el sindicat hi veu una derivació de funcions sanitàries d’assistència directa oculta. Ha afegit que les actuacions que es demanen al personal no sanitari estan fora de la legalitat i per això ha sol·licitat al TSJC que aturi la prova cautelarment.

Per a SATSE, aquesta ampliació de tasques provoca un “greu risc” també pel personal administratiu implicat perquè es trobarà en una situació irregular sense cobertura normativa directa. Ha reivindicat que és necessària una titulació sanitària per dur a terme determinades tasques i ha apuntat que les d’administració se centren en el tractament de dades, sense capacitat per a la detecció d’alertes a l’assistència ni la interacció proactiva de tall assistencial amb el pacient durant el tractament. D’altra banda, s’ha oposat a que les infermeres hagin de supervisar la tasca que farien els administratius. A més, ha criticat l'”excusa” de la covid-19 per justificar aquesta actuació. Per a SATSE, s’estan vulnerant drets dels pacients i dels professionals amb efectes que no es podran revertir. A més, ha defensat que aturar la prova pilot no causa perjudici a ningú ja que fins ara el personal infermer i mèdic ha dut a terme les funcions identificades en aquesta prova de manera “impecable”. Per últim, el sindicat ha dit al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que no caigui als mateixos errors que els seus predecessors i que la solució a la manca de personal passa per contractar i fidelitzar els professionals.