Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

S’aprova el primer paquet de programes i projectes que es finançaran a través del Fons Climàtic

ACN Barcelona.-La Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic ha aprovat el primer paquet de programes i projectes que es finançaran a través del Fons Climàtic. La reunió ha estat presidida pel […]

Avatar
Agències 22/04/2021

ACN Barcelona.-La Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic ha aprovat el primer paquet de programes i projectes que es finançaran a través del Fons Climàtic. La reunió ha estat presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha posat la iniciativa com un exemple de l’Agenda Verda del Govern i de la “voluntat” per dur a terme polítiques “efectives” de lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit ha recordat que “cal orientar l’acció de tot l’executiu i, per això, tots els departaments han d’identificar i reduir les polítiques que no estiguin alineades amb l’acció climàtica”. En total s’han seleccionat 11 programes i projectes que ascendeixen a 7,9 milions d’euros (MEUR). La major part es desenvoluparan en diversos anys.

Entre els programes seleccionats hi ha l’elaboració d’un sistema d’informació dinàmica del litoral, la monitorització i predicció meteo‐oceanogràfica a la costa o l’elaboració del pla d’informació integral del canvi climàtic a Catalunya.En aquest primer paquet també s’ha inclòs la millora de la mobilitat al corredor del Maresme i l’impuls de tres convocatòries de subvencions a ens locals per actuacions d’ordenació ambiental de la il·luminació exterior, el disseny i implantació de Zones de Baixes Emissions (ZBE), així com actuacions en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic.Així mateix, es donarà suport tècnic al Comitè d’Experts del Canvi Climàtic i al projecte educatiu Demà de la Fundació Catalana de l’Esplai. Tots aquests programes i projectes rebran finançament del Fons Climàtic. Des del Govern de la Generalitat pel 2021 s’ha fet una provisió d’uns 19 milions d’euros.El Fons Climàtic es nodrirà principalment de la recaptació de l’impost a les emissions de CO2 de determinats vehicles (turismes, furgonetes i motocicletes). Es calcula que a través d’aquest impost, la posada en marxa del qual es preveu per al darrer trimestre del 2021, enguany es recaptaran 77 milions d’euros que s’hauran de repartir entre el Fons Climàtic i el Fons de Protecció de la Natura.Durant la Comissió Interdepartamental també s’ha donat compte del desenvolupament de la Llei 16/2017, de l’1 d’agost, del canvi climàtic i l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030, que constitueix el marc estratègic de referència en les polítiques d’adaptació al canvi climàtic de Catalunya. El passat mes de març es va tancar el procés participatiu que ha girat a l’entorn de tres eixos de debat: aigua, aliments i boscos, infraestructures i agenda rural/ agenda urbana.Als diversos seminaris organitzats amb experts hi han assistit 330 persones, mentre que a les posteriors sessions deliberatives hi hagut 138 participants que han realitzat 724 aportacions. Finalment també s’ha debatut sobre el projecte de Llei de canvi climàtic i transició energètica de l’estat espanyol en el seu tràmit pel Senat i les implicacions de la llei europea de canvi climàtic que ja es troba en la seva recta final de negociació entre el Consell Europeu, el Parlament Europeu i la Comissió Europea.