Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

S’aprova el Pla d’usos de l’embassament de la Baells, el primer de Catalunya

ACN Cercs.-L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat el Pla d’usos de l’embassament de la Baells, presentat pel Consell Comarcal del Berguedà. L’eina defineix les activitats lúdiques que s’hi podran […]

Avatar
Agències 02/07/2021

ACN Cercs.-L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat el Pla d’usos de l’embassament de la Baells, presentat pel Consell Comarcal del Berguedà. L’eina defineix les activitats lúdiques que s’hi podran dur a terme com, per exemple, el bany en zones habilitades, les activitats aquàtiques i la navegació, a més d’altres serveis. Amb aquest Pla, el Consell Comarcal esdevé, en coordinació amb l’ACA, l’òrgan gestor dels usos turístics i recreatius de l’embassament, fent-se càrrec del control de la mobilitat i els accessos, la dotació de personal de manteniment i vigilància, la dotació d’una embarcació de servei, així com la neteja i la desinfecció de les embarcacions. L’aprovació del Pla era una mesura llargament reivindicada pels ajuntaments de la zona.

Un cop aprovat el pla, el següent pas és l’elaboració d’un conveni de col•laboració, en el qual hi estan treballant l’ACA i el Consell, que permeti garantir el finançament de totes les actuacions previstes.La navegació a l’embassamentActualment, la navegació en aquest embassament està confinada a embarcacions que únicament poden navegar en aquesta massa d’aigua, degut a la presència d’una espècie invasora com el musclo zebrat. Poden accedir a l’embassament altres embarcacions, sempre que abans i després del seu ús passin per un procés de desinfecció. El Consell es farà càrrec del control dels accessos, la desinfecció i l’assignació de matrícules. Delimitació d’aparcaments A més de les zones d’aparcament ja existents, el pla també preveu la delimitació d’àrees per emplaçar els vehicles dels visitants, sempre i quan estiguin per damunt de la cota 635 metres, amb l’objectiu de reduir riscos d’inundació. El pla també preveu habilitar itineraris practicables i, en la mesura del possible, garantir l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda fins a les àrees dotacionals, àrees de serveis i zones de bany a tocar de la làmina d’aigua.Millores ambientalsEl pla d’usos, a més de les activtats lúdiques, també contempla diverses accions per a la millora mediambiental de l’embassament. A partir de tècniques de bioenginyeria es contempla la construcció d’illes flotants de vegetació, amb l’objectiu que puguin adaptar-se a les fluctuacions del nivell d’aigua habituals en un embassament. En aquest sentit, es proposa la plantació d’espècies helofítiques autòctones com el canyís (Phragmites australis) o la boga (Typha latifolia) que serveixin també de refugi i de zona d’estada o nidificació d’espècies aquàtiques que fins ara tenen el pantà com a zona de pas.També s’habilitaran punts d’observació de fauna, concretament en el marge dret, tant en el riu Llobregat a la cua de l’embassament com a la riba del Merdançol.Una mesura llargament reivindicadaL’aprovació del Pla era una mesura llargament reivindicada pels ajuntaments de la zona. És el cas de Vilada, un municipi de poc més de 400 habitants que ha de fer front a la recollida de deixalles de la zona per la massificació de banyistes. Una situació que es va agreujar l’any passat per la prohibició del bany a la riera de Merlès i a les restriccions de les piscines per la covid-19.