Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

Sanz demana al Govern “els canvis legislatius necessaris” per revocar les 120 llicències turístiques de l’Eixample

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha reclamat a la Generalitat “que faci tots els canvis legislatius necessaris” perquè el consistori pugui revocar les 120 llicències turístiques del bloc del carrer Tarragona. Ho ha dit en una atenció a la premsa després que aquest dimecres hagi transcendit la informació que un gran propietari ha aconseguit permissos per crear un dels edificis d’ús turístic més grans de la ciutat. Sanz ha defensat que l’Ajuntament s’ha vist obligat a tramitar-los “per ordre judicial” però ha advertit que els serveis jurídics municipals estan analitzant “totes les escletxes” per veure si realment s’estan complint tots els requisits legals. “No tirarem la tovallola”, ha insistit.

Sant ha lamentat que no existeixi una normativa que faci prevaldre el dret a l’habitatge per sobre dels usos turístics. Ha recordat que actualment l’únic mecanisme que pot utilitzar el consistori per fer-hi front són els plans d’usos municipals, i ha criticat que no existeixi una legislació superior: “Per això els jutges aprofiten les escletxes que els lobbies dels pisos turístics han tirat endavant”, ha considerat.

Publicitat

En aquest sentit, ha recordat que l’Ajuntament fa temps que no concedeix aquesta mena de llicències i ha dit que l’equip de govern actual ha treballat molt dur per “ordenar el caos” que existia al voltant dels pisos turístics. Ha detallat que s’han recuperat prop de 8.000 habitatges, dels quals, més de 4.000 ja s’estan oferint a veïns i veïnes de la ciutat.

Ha remarcat que el propietari dels pisos de carrer Tarragona ha aconseguit aquestes autoritzacions perquè va aprofitar una escletxa legal. Sanz ha explicat que l’any 2019 el TSJC va anul·lar per un defecte de forma el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) impulsat pel govern de Colau i que limitava aquesta tipologia d’usos. “Va ser en aquell moment que el propietari va aprofitar per sol·licitar-les, tot i que nosaltres havíem recorregut la sentència al Tribunal Suprem i per tant no era ferma”, ha aclarit Sanz. Ha afegit que l’Ajuntament va desestimar admetre la demanda d’aquest ciutadà “perquè hi havia un pla vigent”. Tot i això, el propietari va decidir recórrer la decisió municipal davant els tribunals i el jutge ara ha considerat que existia un buit legal.  

“Nosaltres hem estat coberts en tots els moments”, ha indicat Sanz que ha dit que a nivell competencial la Generalitat té marge per intervenir. “Demanem al Govern, que va ser el que va liberalitzar 2012 la proliferació d’aquestes llicències turístiques, que reguli aquestes limitacions i faci els canvis legislatius pertinents perquè els ajuntaments i ella mateixa pugui revocar-les”, ha exigit la tinenta d’alcaldia.

Alhora, ha expressat que els ajuntaments han de poder disposar d’instruments que per avaluar i limitar aquestes pràctiques quan atempten contra el dret a l’habitatge de les persones. Per tot plegat, ha anunciat que aquest dimecres demanarà una nova reunió amb l’executiu català per abordar aquestes qüestions.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió