Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Santpedor suspèn les llicències per instal·lar parcs solars en sòl no urbanitzable durant un any

ACN Santpedor.-L’Ajuntament de Santpedor ha suspès les llicències per instal·lar parcs solars en terrenys no urbanitzables durant un any. Així es va acordar al ple municipal celebrat aquest dimarts. El […]

Avatar
Agències 14/10/2020

ACN Santpedor.-L’Ajuntament de Santpedor ha suspès les llicències per instal·lar parcs solars en terrenys no urbanitzables durant un any. Així es va acordar al ple municipal celebrat aquest dimarts. El consistori vol treballar durant aquest temps en la modificació del POUM perquè s’estableixi una regulació específica d’aquestes instal·lacions. el suport a l’ús d’energies renovables i la preocupació per la situació d’emergència climàtica. Creuen que cal regular aquestes instal·lacions per l'”impacte que poden tenir en l’entorn paisatgístic i agrícola” al municipi.

Aquesta decisió s’ha pres després que la Generalitat ha modificat la Llei d’Urbanisme amb la idea de “facilitar i simplificar” la implantació de les instal·lacions per a l’aprofitament de l’energia solar i eòlica, una mesura que s’engloba en el marc de les accions d’emergència climàtica i impuls a les energies renovables.Des de Santpedor, però, aposten per modificar el POUM perquè a dia d’avui no s’especifica ni es preveuen zones per a aquets usos. Des del consistori creuen que s’haurien de desenvolupar amb “integració i respecte” pel medi ambient i la “salvaguarda” dels usos agrícoles propis d’aquesta tipologia de sòl. “Davant la indefinició en el planejament general, les empreses podrien sol·licitar instal·lar-se en espais oberts que actualment són de conreu afectant tot l’entorn natural i paisatgístic, així com l’espai agrícola”, remarquen en un comunicat.El regidor d’Urbanisme i Medi Ambient, Josep Illa, va referir-se durant el ple a l”allau generalitzada” de demandes d’instal·lacions de camps solars. “Estem preocupats per la situació d’emergència climàtica però també veiem amb recel que s’instal·lin indiscriminadament camps solars en zones obertes de conreu i també en espais de gran valor paisatgístic del nostre territori”. El regidor va defensar també que són infraestructures importants i per això cal analitzar i establir, des del planejament municipal, una regulació específica per a aquestes instal·lacions. “No és una decisió política sinó una resposta a favor del territori pel manteniment de la producció agrària i la qualitat paisatgística””, va remarcar. L’equip de govern aposta per l’ús les cobertes en sòl industrial per instal·lar les plaques solars i es compromet a seguir treballant per buscar altres formes d’energia renovables per reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle a Santpedor. La CUP i Progrés Municipal van votar favorablement a la suspensió de llicències, donant suport a la proposta de l’equip de govern (ERC-Junts). En Comú Podem es va abstenir.