Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Sant Vicenç dels Horts cedirà terrenys a nous agricultors per revitalitzar el sector i afavorir el relleu generacional

ACN Sant Vicenç dels Horts.-L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) ha presentat aquest dijous el projecte ‘Espai Test Agrari’, que vol revitalitzar l’agricultura al municipi afavorint el relleu […]

Avatar
Agències 08/07/2021

ACN Sant Vicenç dels Horts.-L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) ha presentat aquest dijous el projecte ‘Espai Test Agrari’, que vol revitalitzar l’agricultura al municipi afavorint el relleu generacional. Amb aquest objectiu, el consistori cedirà gratuïtament un terreny municipal de dues hectàrees durant un màxim de tres anys a nous pagesos que vulguin tirar endavant projectes agraris. L’alcalde del municipi, Miguel Comino, ha destacat que els emprenedors seleccionats rebran formació, assessorament i mentoratge per part de pagesos professionals en actiu per fer rendibles els seus projectes. “El que volem és que s’hi dediquin professionalment per garantir el futur de la pagesia al nostre municipi”, ha afegit.

El projecte, que compta amb el suport del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, Unió de Pagesos i l’Associació d’Iniciatives Rurals, està adreçat a persones amb una mínima formació i experiència en l’àmbit agrari que tinguin un projecte sòlid en ment i dificultats per accedir a un terreny agrícola. Després de signar el conveni de creació del projecte, l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, ha reconegut que tot i la gran tradició agrícola del municipi, l’activitat ha anat a la baixa en els darrers anys perquè els pagesos es van jubilant i “costa molt” trobar relleu generacional. Aquí, ha afegit que el problema recau també en el fet que és un sector “poc atractiu” per als joves tot i que “molts hi podrien trobar feina”. Amb l’objectiu que els projectes tirin endavant i els pagesos s’hi puguin dedicar professionalment en un futur, les persones seleccionades comptaran amb assessorament i suport al llarg de tot el procés de posada en marxa i desenvolupament del seu projecte agrari per tal d’assolir les capacitats i habilitats per desenvolupar-lo amb èxit.Així, segons explica Xavi Gómez, regidor de Promoció Econòmica, els pagesos seleccionats rebran tant assessorament i formació en aspectes tècnics dels conreus, com en tot allò necessari per constituir una societat o portar la comptabilitat de les explotacions, per exemple. “Els formarem amb l’objectiu que el projecte sigui viable passats tres anys”, afegeix. L”Espai Test Agrari’ se suma a un altre projecte de foment de l’agricultura impulsat per l’ajuntament com és la ‘Borsa de Terres’. Aquest, posat en marxa fa uns mesos, és un servei d’intermediació entre propietaris de terrenys agrícoles i pagesos amb necessitat d’ampliar o crear una nova explotació agrària. Per l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, l’escenari ideal passaria per poder “lligar” els dos projectes de manera que passats tres anys, els pagesos que haguessin posat en marxa la seva explotació agrícola als terrenys cedits pel consistori, li poguessin donar continuïtat i guanyar-se la vida en els terrenys cedits per propietaris que no en fessin ús per la raó que fos. “Estem situats en una de les zones més riques de tot Catalunya pel que fa a qualitat de la terra, i el nostre municipi té una marcada tradició agrícola. Amb aquests projectes, posem en valor tot això i fomentem l’emprenedoria agrària per dinamitzar aquest sector i convertir Sant Vicenç dels Horts en un referent”, ha reblat.