Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Sant Pau administra la primera immunoteràpia CAR-T de producció pròpia per a limfoma de Hodgkin i no-Hodgkin T d’Europa

ACN Barcelona.-L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha administrat el primer medicament d’immunoteràpia CAR-T de producció pròpia per a limfoma de Hodgkin i no-Hodgkin T, en el marc […]

Avatar
Agències 29/03/2021

ACN Barcelona.-L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha administrat el primer medicament d’immunoteràpia CAR-T de producció pròpia per a limfoma de Hodgkin i no-Hodgkin T, en el marc d’un assaig clínic pioner a Europa. L’hospital barceloní ha fabricat completament el medicament i el Servei d’Hematologia, dirigit pel doctor Jordi Sierra, ha portat a terme el tractament, amb l’ajuda d’un equip multidisciplinari de suport. Els CAR-T són teràpies cel·lulars innovadores contra el càncer, basades en el sistema immunitari. Consisteixen a modificar les cèl·lules T per ‘reprogramar-les’ de manera que, quan es readministren al pacient, siguin capaces de reconèixer les cèl·lules canceroses i les ataquin de manera dirigida.

“En definitiva, és la modificació genètica dels limfòcits T del propi pacient perquè aquests ataquin cèl·lules canceroses”, destaca sobre els CAR-T el doctor Javier Briones, cap del Grup de Recerca d’Immunoteràpia Cel·lular i Teràpia Gènica de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB-Sant Pau. L’Institut de Salut Carles III és el principal finançador del projecte, amb més d’1.250.000 euros. La Fundació i l’Institut Josep Carreras contra la Leucèmia també hi han donat suport amb l’adquisició d’una part important de l’equipament i la provisió de fons per a la producció de fàrmacs per als deu primers pacients a través de campanyes per recaptar fons, així com La Caixa, que ha aportat 2 MEUR amb què es podrà administrar en els propers mesos un segon CAR-T acadèmic CD19 per a pacients amb limfomes i leucèmia de línia B.