Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Sant Cugat nomenarà fill predilecte Arcadi Oliveres

ACN Sant Cugat del Vallès.-L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès nomenarà l’economista Arcadi Oliveres fill predilecte de la ciutat. La Junta de Portaveus portarà al ple municipal del proper dilluns […]

Avatar
Agències 11/02/2021

ACN Sant Cugat del Vallès.-L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès nomenarà l’economista Arcadi Oliveres fill predilecte de la ciutat. La Junta de Portaveus portarà al ple municipal del proper dilluns una declaració per iniciar el procediment. Oliveres ha anunciat recentment que pateix una greu malaltia i amb la decisió el consistori, explica en comunicat, vol reconèixer la seva trajectòria “a favor de la pau i del desarmament així com les nombroses iniciatives per impulsar els drets humans i la justícia social”. Oliveres, que resideix a Sant Cugat, hi ha desenvolupat moltes iniciatives entre les quals la fundació de la Universitat Internacional de la Pau, l’any 1984, i que actualment presideix.

El nomenament es podria fer al mes de març. La Junta de Portaveus portarà al ple municipal de dilluns una declaració per iniciar aquest procediment, que després de l’aprovació de l’expedient, amb un període d’exposició pública; haurà de ser ratificat al ple municipal.Nascut l’any 1945 a Barcelona, Oliveres ha exercit la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Durant la dictadura franquista va formar part del Sindicat Democràtic d’Estudiants de Barcelona i de l’Assemblea de Catalunya. Va participar en els primers moviments pacifistes com a membre de Pax Cristi i en la creació del Casal de la Pau de Barcelona.També va ser president de Justícia i Pau de 2001 a 2014, cofundador de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes, promotor de la banca ètica a Catalunya i participant en diferents edicions del Fòrum Social Mundial. Ha estat part activa de diverses campanyes i reivindicacions, entre elles: per l’abolició de la pena de mort, contra l’entrada d’Espanya a l’OTAN, a favor del 0,7% de cooperació, a favor de l’objecció de consciència i l’objecció fiscal i contra la Guerra del Golf i la de l’Iraq. També és membre d’ATTAC i de la Societat Catalana d’Economia.Sempre ha defensat els drets de les persones més vulnerables, per exemple fent de mediador a la tancada d’emigrants a diverses esglésies de Barcelona el 2001.Ha escrit diversos llibres i articles tant de caràcter divulgatiu com especialitzat i ha rebut nombrosos premis i reconeixements com el Premi ICIP Constructors de Pau 2017.Forta vinculació amb Sant CugatArcadi Oliveres viu a Sant Cugat i hi ha desenvolupat moltes iniciatives. La seva vinculació amb la ciutat va començar amb la fundació de la Universitat Internacional de la Pau l’any 1984 conjuntament amb Frederic Roda Pérez, de l’Institut Victor Seix de Polemologia, i d’Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la Pau. Actualment n’és el president.A més, mitjançant el projecte ‘Teixint Xarxes’ s’ha adreçat cada curs a centenars de joves dels instituts santcugatencs per tal de despertar consciències i fer reflexionar sobre la injustícia i la vulneració dels drets humans i les causes que les provoquen.Mur de suportOliveres ha anunciat que pateix una greu malaltia. La seva dona i els seus fills han creat un mur digital amb la intenció de fer-li arribar mostres d’afecte. En una setmana el web ja suma més de 5.000 missatges de suport.