Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Sanitat diu que Espanya no es planteja restringir viatges pel coronavirus i confirma que té sis casos en estudi

ACN Madrid .-El director del Centre de Coordinació i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha explicat en una compareixença de premsa que, ara per ara, Espanya no […]

Avatar
Agències 31/01/2020

ACN Madrid .-El director del Centre de Coordinació i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha explicat en una compareixença de premsa que, ara per ara, Espanya no es planteja restringir viatges ni relacions comercials pel coronavirus i ha confirmat que estan estudiant sis possibles casos, cinc a la Gomera i un a Ciudad Real. Simón ha assegurat també que, amb les dades actuals, hi ha raons per pensar que l’epidèmia té “possibilitats” de remetre i diu que arran de la declaració d’alerta internacional de la OMS, serveis exteriors estan estudiant noves vies per ser més “proactius” en la comunicació a passatgers. Sobre els casos que s’estan analitzant, Simón ha dit que “tenint en compte la informació que ens diu que la transmissió en període simptomàtic sembla menys factible, ens fa reduir les possibilitats” de contagi. També ha explicat que durant les últimes setmanes s’han descartat entre 10 i 11 possibles casos.

Sanitat està estudiant tot els possibles escenaris però fa una crida a la calma en relació a l’epidèmia de coronavirus. El director del Centre de Coordinació i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que hi ha “indicis” que fan pensar que la malaltia no és “excessivament” transmissible, que només hi ha una província, a la Xina, amb “transmissió comunitària” i que, per tant, “sembla que l’epidèmia té possibilitats de començar a remetre”. En aquest sentit, Simón ha dit que el govern espanyol –alineat amb la UE- descarta, ara per ara, fer restriccions en viatges o relacions comercials a l’exterior, tot i que ha dit que respecten si hi ha altres països que decideixen prendre altres mesures. El director del centre també ha dit que creuen que a l’estat espanyol no hi haurà més que “algun cas” i que no preveuen que es produeixi transmissió local. “El nostre escenari és relativament més benigne que a d’altres llocs”, ha afirmat. Per això, ha dit, prefereixen ser “prudents” i no “sobre activar” abans de d’hora. Simón ha confirmat que a hores d’ara hi ha sis possibles casos en estudi, cinc a la Gomera i un a Ciudad Real. En tots dos casos, ha dit que s’està a l’espera que les mostres arribin als laboratoris per ser analitzades. “És cert que tenint la informació que la transmissió en període simptomàtic sembla menys factible, ens fa reduir aquesta possibilitat”, ha assegurat. També ha detallat que s’han descartat entre 10 i 11 casos, tot i que ha admès que se n’han descartat d’entrada molts més perquè no complien cap dels requisits o perquè ja havien passat el període d’incubació. Més informació al passatger El director del centre ha explicat que la declaració d’alerta internacional de la OMS té indicacions similars a les que es van donar la setmana passada. En aquest sentit, han dit que Espanya està complint però ha avançat que estan estudiant reforçar la comunicació amb els passatgers amb una actitud més “proactiva”. Com a exemple ha indicat la possibilitat de repartir tríptics o informar en panells. RepatriacióEstà previst que a primera hora de la tarda arribi el vol amb 120 passatgers, una vintena dels quals de nacionalitat espanyola, a la base de Torrejón. Simón ha detallat que un cop aquí, als ciutadans espanyols se’ls farà un primer examen mèdic i després se’ls traslladarà a l’hospital on passaran la quarantena. Pel que fa a la resta, ha dit que els seus països d’origen s’encarregaran de recollir-los a l’aeroport mateix i traslladar-los. També ha explicat que a l’avió, que fa escala a Londres, els acompanyaran tres metges i una infermera espanyols. D’altra banda, ha dit que la tripulació de l’avió no corre perill: els viatgers són persones sanes. Tot i això, ha dit que se’ls farà “seguiment de contacte” però no hauran de passar cap quarantena.