Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Sánchez trasllada als presidents autonòmics que liderarà la governança del fons i hi haurà “col.laboració multinivell”

ACN Madrid .-El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat als presidents autonòmics que el lideratge de la governança del fons de recuperació li correspondrà a ell però que […]

Avatar
Agències 31/07/2020

ACN Madrid .-El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat als presidents autonòmics que el lideratge de la governança del fons de recuperació li correspondrà a ell però que hi haurà “col•laboració multinivell”, segons han informat fonts del Palau de la Moncloa. D’una banda, constituirà una comissió interministerial presidida pel cap de l’executiu i crearà una unitat de seguiment del fons al gabinet de presidència. També “hi haurà col•laboració publicoprivada a través d’un grup d’alt nivell”, expliquen. Pel que fa a la “col•laboració multinivell”, es farà en diversos fòrums: En una conferència sectorial amb les CCAA -liderada per la ministra d’Hisenda- i s’introduirà en els debats habituals de les pròximes conferències de presidents.

En el procés de governança també hi participaran les entitats locals, segons les mateixes fonts, que no han concretat de quina manera es farà. Sánchez ho ha traslladat durant la conferència de presidents que té lloc a La Rioja des d’aquest divendres al matí.Durant la seva intervenció a la conferència, Sánchez ha anunciat que, tot i la “incertesa” que plana sobre quan començaran a rebre els fons, l’executiu estima que podrien començar a rebre prefinançament per valor del 10% dels fons a partir de la primavera del 2021. Sánchez ha dit que les CCAA participaran activament en els dos fons reforçant la cogovernança. En relació al primer d’ells, el Fons de Resilència i Resistència, ha explicat que funcionarà “per projectes alineats amb els eixos previstos i que s’avaluaran els que puguin ser “tractors” i proposin les CCAA, els departaments ministerials i la societat civil. El repartiments dels fons En relació al repartiment, ha detallat que no seguirà “els criteris clàssics” perquè “és un fons nou”. “El que valorarem serà l’aportació d’aquests projectes a cadascuna de les línies transformadores, sent conscients que per a aquest govern la cohesió territorial és un principi irrenunciable”, ha insistit. En aquest sentit, ha remarcat que “és molt important entendre que la gestió del fons de resilència i resistència és un tot i que hem d’estar molt coordinats”. “La Comissió Europea és clara en aquest punt: si qualsevol projecte seleccionat en una CCAA, té una incidència d’execució, aquesta afectaria o impactaria en l’execució de la resta de projectes vinculats a aquest eix”. Per això, ha insistit en la importància de la “visió de conjunt”.