Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Sánchez ofereix a les CCAA aplicar l’estat d’alarma per territoris amb el president autonòmic com a comandament únic

ACN Madrid.-El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ofert a les Comunitats Autònomes la possibilitat de declarar l’estat d’alarma per territoris per contenir els rebrots. “Totes les CCAA tenen […]

Avatar
Agències 25/08/2020

ACN Madrid.-El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ofert a les Comunitats Autònomes la possibilitat de declarar l’estat d’alarma per territoris per contenir els rebrots. “Totes les CCAA tenen a la seva disposició l’eina legal de l’estat d’alarma i la possibilitat de sol·licitar-ne la declaració a tot o part del seu territori”, ha dit en roda de premsa aquest dimarts després del Consell de Ministres. En aquest cas, el comandament únic seria el president autonòmic que tindria l’autoritat i també qui hauria de comparèixer al Congrés dels Diputats per sol·licitar-lo. Sánchez ha dit que el govern espanyol està disposat a donar suport a les peticions dels presidents autonòmics per aplicar l’estat d’alarma als seus territoris.

En aquest sentit, ha afirmat que els diputats de les formacions polítiques de l’executiu de coalició -PSOE i Unides Podem- hi votarien a favor. Sánchez ha apuntat que l’estat d’alarma no té per què implicar un confinament com el que es va decretar al març.D’altra banda, Sánchez ha posat a disposició de les CCAA 2.000 militars perquè facin tasques de rastreig en cas que tinguin “problemes” per dur a terme aquestes tasques. També ha instat les autonomies a utilitzar l’app ‘RadarCovid’ per rastrejar casos.Sánchez ha defensat que siguin les CCAA les que tinguin la responsabilitat de demanar l’estat d’alarma, ja que l’Estat espanyol és “descentralitzat” i són les que tenen competències en Sanitat i Educació. El president del govern espanyol ho ha emmarcat en l’aposta per “reforçar” la “cogovernança” i la “cooperació” entre administracions.”Els instruments legals amb els quals comptem són suficients per afrontar la pandèmia. Ho van ser en el pitjor moment i ho són ara”, ha dit. Sánchez ha afirmat que el tipus de resposta que es doni en aquesta “segona fase” ha de ser diferent de la primera perquè el grau de coneixement de la covid-19 és més gran i la “maquinària” està més preparada. El president del govern espanyol ha dit que cal “unitat institucional” i “responsabilitat individual” per afrontar-ho.Dades “preocupants”El president del govern espanyol ha afirmat que les dades de l’evolució de la pandèmia són “preocupants”. Sánchez ha dit que cal estar “alerta” però ha demanat “serenitat”. El cap de l’executiu ha remarcat que cal donar una “resposta més intensa” al coronavirus però que sigui “serena”.