Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Sánchez inicia als Països Baixos una gira europea per negociar el fons de recuperació de la UE

ACN Brussel·les.-El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, inicia aquest dilluns als Països Baixos una gira europea per negociar el fons de recuperació de la Unió Europea. Amb la vista […]

Avatar
Agències 13/07/2020

ACN Brussel·les.-El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, inicia aquest dilluns als Països Baixos una gira europea per negociar el fons de recuperació de la Unió Europea. Amb la vista posada en la cimera del 17 i 18 de juliol en què els caps d’estat i de govern reprendran la negociació sobre el pla europeu per rellançar l’economia després de la covid-19, Sánchez es reuneix aquest dilluns amb el primer ministre holandès, Mark Rutte, i es trobarà amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, dimarts i amb el primer ministre de Suècia, Stefan Löfven, dimecres. En les reunions amb Rutte i Löfven, Sánchez intentarà apropar posicions amb dos dels líders europeus que més s’oposen als plans que defensa Espanya per a la recuperació.

Rutte és el líder europeu que lidera el bloc dels austers que s’oposen a un fons de recuperació ambiciós basat en ajudes, tal com defensa Espanya. A més, els Països Baixos també defensen que els fons europeus estiguin únicament destinats a pal·liar efectes estrictament lligats a la pandèmia i que estiguin lligats a reformes.Com els Països Baixos, Suècia també forma part dels anomenats ‘quatre frugals’, juntament amb Dinamarca i Àustria. De la mateixa manera que amb Rutte, Sánchez intentarà convèncer Löfven de la necessitat de tancar un pla econòmic ambiciós com abans millor.La reunió amb Merkel també és clau perquè Alemanya exerceix la presidència rotatòria del Consell fins a finals d’any. La negociació estarà així presidida pels alemanys, que ja han expressat la seva voluntat de tancar un acord al juliol, malgrat que la negociació es preveu complicada per les divisions existents.A més, la gira europea de Sánchez arriba pocs dies després que la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, fos derrotada en la votació per la presidència de l’Eurogrup. Calviño va caure davant el candidat irlandès, el conservador Paschal Donohoe, fet que també anticipa que les negociacions per al fons de recuperació no seran fàcils.Les trobades de Sánchez amb Rutte, Merkel i Löfven arriben una setmana després que el president del govern espanyol es reunís amb alguns dels seus principals aliats en la negociació, els primers ministres d’Itàlia i Portugal.La proposta de MichelLa proposta que els líders europeus negociaran en la cimera del 17 i 18 de juliol planteja un fons de recuperació de 750.000 milions d’euros -500.000 milions en ajudes i 250.000 en préstecs- i un pressupost rebaixat a 1,074 bilions d’euros. Es tracta de la proposta que va presentar el president del Consell, Charles Michel, el passat divendres després de reunir-se amb tots els líders europeus i de constatar les diferències existents. El paquet negociador de Michel manté el fons de recuperació proposat per la Comissió Europea, però rebaixa el pressupost europeu per als pròxims set anys, que l’executiu europeu plantejava que fos d’1,1 bilions.