Divendres, 22 de gener de 2021 - Edició 911
La República

Sánchez demana al TC que aixequi la presó atenent a la decisió de la justícia belga sobre Puig

ACN Madrid.-L’expresident de l’ANC Jordi Sànchez ha presentat un escrit al Tribunal Constitucional (TC) on reclama que acordi el seu alliberament mentre no resol el recurs d’empara que va presentar […]

Avatar
Agències 13/01/2021

ACN Madrid.-L’expresident de l’ANC Jordi Sànchez ha presentat un escrit al Tribunal Constitucional (TC) on reclama que acordi el seu alliberament mentre no resol el recurs d’empara que va presentar ara fa deu mesos, el 4 de març del 2020, i que encara no ha obtingut resposta. Ho fa recordant als magistrats que el 7 de gener el Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les va rebutjar l’extradició a l’Estat de l’exconseller de Cultura Lluís Puig pel risc de vulneració de drets bàsics.

Segons la defensa de Sánchez, la decisió de la justícia belga demostra que es va vulnerar el dret dels presos a ser processats per un jutge ordinari, i no pel Suprem, tal com va recollir també el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides.”Aquesta part comparteix plenament l’existència d’una vulneració del dret al jutge ordinari” mitjançant una “interpretació forçada de les normes processals”, recull l’escrit. A més, segons la defensa, la justícia belga ha deixat clar que es va vulnerar el dret a la presumpció d’innocència. Per tant, apunta, el Tribunal Constitucional té ara l’oportunitat de resoldre les “greus vulneracions de drets fonamentals” que han patit els condemnats per l’1-O.Crítiques per el filtracionsLa defensa de Sànchez retreu també a la justícia espanyola les constants filtracions que han tingut lloc al llarg del procés al Suprem, primer, i al propi Tribunal Constitucional, després. Segons l’escrit, aquestes filtracions han contaminat les decisions que els magistrats han anat adoptant en base a informacions prèvies.Per tot plegat, la defensa demana al TC que acordi “la immediata posada en llibertat” de Jordi Sànchez. Els magistrats ja han denegat anteriorment una petició igual, però la defensa entén que ara la decisió de la justícia belga sobre l’exconseller Lluís Puig “incideix de ple en diversos dels motius de la demanda d’empara interposada per la defensa el març del 2020”.En aquest marc, l’escrit recorda que Sànchez ha complert tres dels nou anys de pena que li va imposar el Suprem i adverteix els magistrats que si no resolen els recursos amb celeritat “tot apunta que una eventual estimació del present recurs tindrà lloc quan s’hagi complert ja una part molt important de la presó i de la inhabilitació imposades”. A més destaca que Sànchez sempre ha estat a disposició de la justícia i en aquests mesos en què va poder disposar d’un tercer grau sempre va dormir a la presó sense que es produís cap incident ni afectació a l’odre públic. L’eventual alliberament, afegeix, “no afecta els drets de cap altra persona”.

Relacionats