Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Sánchez defensa l’actuació d’Hisenda respecte el rei emèrit i insisteix que cal respectar la presumpció d’innocència

ACN Madrid.-El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest divendres l’actuació de l’Agència Tributària en el cas del rei emèrit, Joan Carles de Borbó. Segons Sánchez, l’Agència Tributària […]

Avatar
Agències 11/12/2020

ACN Madrid.-El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest divendres l’actuació de l’Agència Tributària en el cas del rei emèrit, Joan Carles de Borbó. Segons Sánchez, l’Agència Tributària “està actuant lògicament d’acord a la confidencialitat dels contribuents es diguin com es diguin”. En aquest marc ha volgut rebatre les afirmacions de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va afirmat respecte a aquest cas que “no tots som iguals davant la llei”. Segons Sánchez, contràriament al que va dir Ayuso, Joan Carles de Borbó “té els mateixos drets i obligacions que la resta dels ciutadans, sobretot les fiscals”.

Sánchez no ha volgut abordar la possibilitat que el rei emèrit torni a l’Estat. Aquesta, ha dit, és una pregunta per a la Casa Reial. En tot cas ha volgut defensar la “presumpció d’innocència” de Joan Carles de Borbó, ha recordat que ara per ara no té oberta cap causa judicial i ha provat de desvincular la seva actuació de la institució de la monarquia, perquè “jutgem persones, no institucions”. “No es jutja la Corona, sinó a l’anterior cap de l’Estat, com no es jutja al Parlament sinó a un parlamentari, i no es jutja el poder judicial, sinó a un jutge”. En aquest marc ha recordat que cal que l’Estat disposi d’institucions “fortes i estables” i ha promès que mentre sigui president “la constitució es complirà del primer a l’últim article i de nord a sud i d’est a oest”. “Respectem la monarquia parlamentària i siguem conscients que s’estan jutjant persones, no institucions”, ha dit.No ha volgut valorar les crítiques que el seu soci de govern, Podem, ha llançat en les últimes hores. El PSOE i Podem, ha dit, “som dos partits diferents amb cultures diferents” i el PSOE “assumeix el pacte constitucional en la seva totalitat, i no a trossos” com el PP.El president espanyol ha volgut lloar la tasca de l’actual cap de l’Estat, Felip VI, que al seu criteri “ha traslladat una imatge de transparència i exemplaritat” i ha “actualitzat els hàbits de la Corona d’acord a una societat avançada com l’espanyola”.