Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Sánchez crida el PP a donar suport al decret anticrisi que perilla pel ‘Catalangate’

ACN Madrid – El president espanyol, Pedro Sánchez, ha emplaçat aquest dimarts el PP a donar suport al decret de mesures per pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna que […]

Agències 26/04/2022

ACN Madrid – El president espanyol, Pedro Sánchez, ha emplaçat aquest dimarts el PP a donar suport al decret de mesures per pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna que es debat i vota dijous al Congrés dels Diputats, i que no té garantida l’aprovació pels recels d’ERC arran del cas ‘Catalangate’. La seva petició ha rebut la resposta del portaveu del PP a la cambra alta, Javier Maroto, que li ha recordat que Alberto Núñez Feijóo li va plantejar un pla de rebaixa d’impostos que fins ara ha ignorat. “Si no necessita o no vol els vots del PP digui-h clarament i eviti menystenir les propostes que li estem fent”, ha dit Maroto, però “si vol el nostre vot o el necessita, demanar el suport sense incloure cap proposta del PP no és ni seriós ni responsable”.

L’intercanvi de parers ha tingut lloc en una nova jornada en què les formacions independentistes han reclamat al govern espanyol que assumeixi responsabilitats per l’espionatge, i en què el portaveu d’ERC al Congrés ha recordat al PSOE que els republicans poden tombar tot el pla legislatiu de l’executiu fins al final de la legislatura.

Al Senat, en resposta a Maroto, Sánchez ha recordat que és “imprescindible” aprovar aquest decret per plantar cara als efectes de la crisi i millorar la vida dels ciutadans. Aquest, ha dit, és “un pla que vam tenir ocasió de poder acordar amb els sectors afectats, com el del transport, que topa al 2% l’alça del preu del lloguer, que augmenta l’IMV i amplia les llars considerades com a vulnerades”.

Per això el president espanyol ha emplaçat el PP a dir ja si donaran suport o no a la convalidació del decret. Una abstenció o un sí dels populars aplanaria molt el terreny a l’executiu espanyol perquè no el faria dependre dels vots d’ERC i Bildu.

El portaveu del PP no ha aclarit quina serà la posició de la seva formació, però ha recordat que Feijóo va posar sobre la seva taula un pla de reducció d’impostos que no ha obtingut cap ressò a les polítiques del govern espanyol. “Aquí només falta tenir un govern que reaccioni i que posi aquestes polítiques en marxa”, ha dit Maroto.

Segons Maroto, la majoria dels espanyols estan preocupats per la deriva de la inflació, mentre que l’Estat “té cada vegada més diners”. El PP, ha dit, manté la seva proposta per “pagar menys impostos sense reduir els serveis”, i l’executiu espanyol hauria d’incorporar-la a les seves mesures.