Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Sánchez admet que l’augment de l’IPC és “molt greu” i diu que demostra la necessitat de continuar adoptant mesures

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha admès aquest dijous que la dada de l’IPC del mes de juny –un 10,2%- és “dolenta” i “molt greu”. En una entrevista a La Hora de TVE ha assegurat que l’increment dels preus és fruit “en dues terceres parts” de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. Segons Sánchez, tot plegat demostra la necessitat de continuar adoptant mesures per protegir els col·lectius més vulnerables. Sánchez també ha defensat novament el compromís del govern espanyol d’augmentar la despesa militar per complir amb l’OTAN. Un augment, ha dit, es farà de manera gradual, que tindrà impacte als pressupostos del 2023, i que es mantindrà per arribar a una despesa de “prop del 2% del PIB” el 2029.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en aquesta segona i última jornada de la cimera de l’OTAN, que ha tingut un resultat que “no pot ser més bo” en un moment “definitori per a la seguretat europea”.

Publicitat

“Aquesta és una cimera històrica perquè estem parlant de futur definint la feina de l’OTAN fins al 2030”, on s’ha reforçat “el pes específic d’Europa com a projecte polític” perquè el 1997 hi havia 16 aliats de l’OTAN “i avui tenim 30 aliats, 23 dels quals són de la UE”.

A més, segons Sánchez, la cimera ha servit per “reivindicar el missatge inequívoc de defensa dels valors que representa la democràcia”. “Crec que els objectius estan complerts”, ha dit alhora que ha agraït “la paciència i la solidaritat de la gent de Madrid”.

“Si no defenséssim Ucraïna el preu seria més gran”

El president espanyol ha insistit que bona part de l’increment dels preus és fruit de la guerra provocada per Vladímir Putin, però “si no actuéssim en defensa d’Ucraïna el cost i el preu que estaríem pagant seria molt més gran” perquè “les ànsies expansionistes de Putin no acabarien a Ucraïna”.

En aquest sentit, ha recordat que fa poques setmanes Rússia va tallar el subministrament de gas a determinats països europeus, i “érem conscients que ens pujaria la inflació fruit d’aquest acte”.

“Les sancions que estem infringint a Putin tenen també una contrapart que patim les economies europees”, ha dit.

En tot cas ha afirmat que la dada de l’IPC del 10,2% “és greu” i “demostra que les mesures que estem posant en marxa són necessàries”.

“Són 15.000 milions d’euros que invertirem en aquesta crisi per protegir les famílies i col·lectius més vulnerables i indústries i empreses fins al 31 de desembre del 2022”, ha dit, i “això demostra que hem de continuar adoptant mesures, tan a nivell multilateral –al G7 es va obrir l’opció de posa un topall al preu del petroli- també a nivell europeu amb la necessitat de reformar el mercat elèctric, i finalment estem prenent mesures molt importants per protegir amb els nostres instruments aquest impacte al cost de la vida”.

“Lamento molt aquesta situació, em faig càrrec que hi ha molts compatriotes que després de la pandèmia hem de patir les conseqüències econòmiques de la guerra”, ha dit, “i aquest govern governa per la classe treballadora d’aquest país, pels col·lectius més vulnerables”.

Segons Sánchez, el seu govern demostrarà que “es pot sortir d’aquesta guerra de manera equitativa amb solidaritat i justícia social”.

Dos destructors més a Rota

Sánchez ha defensat l’acord amb els Estats Units per incrementar en dos –de quatre a sis- el nombre de destructors a la base naval de Rota, així com la necessitat d’augmentar la despesa militar. “Aquest és un debat que hem d’afrontar a Espanya, tant a la dreta com a l’espai progressista”, perquè “hi ha partits que qüestionen l’increment de despesa en defensa, però la democràcia s’ha de defensar, i es defensa augmentant les capacitats de dissuasió”.

“El govern d’Espanya s’ha compromès que d’aquí al 2029 elevem fins al nostre pressupost en defensa fins a estar a prop del 2% del PIB. Crec que és important que obrim aquest debat, perquè el pressupost en defensa genera ocupació i riquesa a diversos territoris, i perquè cal ser conscient que més enllà d’Europa el món està molt complicat, difícil, i és important que defensem la nostra forma de viure i de relacionar-nos democràticament d’acord amb un ordre internacional basat en regles”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió